libris.ro

ÎN NOI DOI UN SUFLET BATE – NU UITA CĂ EŞTI ROMÂN! (VIDEO)

ÎN NOI DOI UN SUFLET BATE – NU UITA CĂ EŞTI ROMÂN! (VIDEO)

„Amândoi avem un nume, /Amândoi o soartă-n lume./Eu ţi-s frate, tu mi-eşti frate, /În noi doi un suflet bate!”, vorba poetului Vasile Alecsandri, care ne-a lăsat moştenire „Hora Unirii”. Acelaşi suflet a fremătat cu dor de Ţară, aceeaşi inimă a românului înstrăinat a  bătut în unison, la 24 ianuarie curent, de Ziua Naţională a Unirii, cu cea a  Patriei istorice, a fraţilor întru crez şi ideal, cei cu inimă română, în care vibrează idealul naţional, dându-şi mâna  prin cântec şi dans, au învârtit hora frăţiei „pe pământul României” din Ardeal la Cernăuţi,  evocând Unirea pe scena Palatului Academic al Universităţii de Medicină printr-un excepţional spectacol, un dar împărătesc, dăruit din suflet românilor bucovinenei de Ziua Micii Uniri şi finanţat de  Institutul Cultural Român din Bucureşti,  organizat în colaborare cu Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, graţie sprijinului Consulatului General al României la Cernăuţi.

Tot din Alba Iulia, din capitala Marii Uniri,  precum, de altfel,  de-acolo prinde aripi dorul de libertate al românului, ne-a sosit bucuria  întâlnirii cu tânărul,  talentatul  şi îndrăgitul interpret de muzică populară Cătălin Haşa, acompaniat de taraful său de muzică populară,  dar şi  regretul că rămâne doar un vis dorinţa şi speranţa noastră  să cadă sârma ghimpată şi să ne regăsim  cu tot neamul la un loc, în „Grădina Maicii Domnului”, România.

Adevărul e că vocea melodioasă, cântecele cu suflu patriotic ale artistului,  ne-au alungat pentru un moment tristeţile, am trăit cu sufletul clipele unui nou răsărit de soare, lumină românească, menită să ne salveze perenitatea . Succint, dar cuprinzător a creionat faptele măreţe şi figura emblematică a făuritorului Unirii, Serghei Hacman, profesor universitar, susţinut de  scriitorul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Ori de câte ori pronunţăm acest sacru cuvânt, „UNIRE”, ne amintim de Domnitorul unificator şi reformator, Alexandru Ioan Cuza, ca ctitor al Unirii Mici  din 24 ianuarie 1859, rămas în istorie ca „Domn al Unirii” şi „eliberator al ţărănimii”,  că, acum 158 de ani, Românii şi-au văzut împlinit visul de aur prin Unirea celor două principate româneşti într-un singur stat unitar, Unire, spre împlinirea cauzei sfinte a căreia a făcut primii paşi Domnitorul Mihai Viteazul. Etapa importantă  de statalitate românească pe care a desăvârşit-o Alexandru Ioan Cuza reprezintă o cale de dezvoltare a poporului român, de păstrare a spiritului românesc, a demnităţii şi identităţii pe plan internaţional.

Foto: ZorileBucovinei.com

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info