libris.ro

Am fi putut reintregi Romania daca dupa 1989 reveneam la monarhie?

Am fi putut reintregi Romania daca dupa 1989 reveneam la monarhie?

Am fi putut reintregi Romania daca dupa 1989 reveneam la monarhie? In istoria invatata in scoala in perioada comunista s-a evitat pe cat de mult a fost posibil sa se pomeneasca faptul ca Regina Maria a fost arma secreta a Romaniei in timpul negocierilor de dupa primul razboi mondial din timpul conferintei de pace de la Paris, ea reusind prin charisma si legaturile ei externe sa elimine o mare parte dintre dificultatile intampinate de I.C. Bratianu la negocieri, Antanta nemaidorind sa-si respecte angajamentele privind Transilvania, Bucovina si Banatul. Putem astfel spune fara nici un dubiu, ca Regina Maria este unul dintre suveranii cu cea mare contributie la desavarsirea Romaniei Mari, tara noastra avand pana in anul 1940 aproape toti etnicii romani in interiorul propriilor granite.

„Macar ca prin campania militara a Romaniei impotriva bolșevismului maghiar Romania binemerita recunoștința intregii Europe!… Prin ințelegerile cu Franța și Anglia, hotarul de Vest trebuia sa fie pe Tisa, Banatul intreg era un Banat romanesc și se cuvenea sa fie cuprins ca atare in Romania de dupa 1918! Mare, e drept, dar nu atat de mare cat s-ar fi cuvenit. Și asta din pricina aliaților noștri, care ne-au cam tradat la Versailles! Ei, nu noi!”, scrie Ion Coja.

Am fi putut reintregi Romania daca dupa 1989 reveneam la monarhie?

La fel de adevarat este insa si faptul ca negocierile separate de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial facute de catre tanarul si naivul rege Mihai pe de o parte, iar pe de cealalta de catre maresalul Ion Antonescu, au dat ocazia rusilor de a scinda Romania in bucati si de a obtine chiar mai mult decat acestia isi propusesera.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Exista in Romania voci ale unor personalitati marcante ale societatii romanesti, care desi nu sunt auzite prea des si nici promovate, ele sunt promotoarele ideii potrivit careia Romania ar fi putut fi reintregita imediat dupa 1989 daca in loc de „capitalismul salbatic” implementat de catre fostii comunisti, s-ar fi revenit la monarhia constitutionala.

In ceea ce priveste politica externa a Romaniei, intr-adevar tara noastra a avut foarte mult de suferit, politicienii postdecembristi distrugand in mare parte chiar si relatiile diplomatice foarte bune existente pana la acel moment. Cat despre o viziune clara si pe termen lung cu privire la o geopolitica in interesul national, aceasta a lipsit cu desavarsire pentru multa vreme din Romania.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info