La 19 februarie 1878 era semnat tratatul de pace de la San Stefano, Rusia tradandu-si cu aceasta ocazie principalul aliat, Romania

La 19 februarie 1878 era semnat tratatul de pace de la San Stefano, Rusia tradandu-si cu aceasta ocazie principalul aliat, Romania. In ziua de 19 februarie 1878 a fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care incheia razboiul ruso–turc, recunostea independenta României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedata Rusiei, iar aceasta isi rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detasata la 1856.

Rusia isi tradeaza cu aceasta ocazie principalul aliat in razboiul ruso-turc si incheie  Tratatul de la San Stefano fara participarea Romaniei, Rusia nedorind sa recunoasca astfel calitatea de participant si de aliat al Romaniei, fortand lmperiul Otoman la negocieri sa ii cedeze Dobrogea,Delta Dunarii si Insula Serpilor, Rusia rezervandu-si de asemenea dreptul de a le schimba cu sudul Basarabiei.

La 19 februarie 1878 era semnat tratatul de pace de la San Stefano, Rusia tradandu-si cu aceasta ocazie principalul aliat, Romania

In urma acestui tratat de la San Stefano, se inrautatesc atat relatiile Romaniei cu Imperiul Rus cat si cu Bulgaria. Dupa decaderea Imperiului Otoman, Rusia devenea singurul actor important in aceasta zona gepolitica a Marii Negre, dictand pana si limitele geografice ale granitelor dintre tarile de la malul Marii Negre: potrivit pretentiilor Rusiei, granita dintre Romania si Bulgaria in Dobrogea pornea de la un punct de pe malul Dunarii situat la nord de localitatea Rasova, si ajungea la mare intr-un punct situat la capul Tuzla, la sud de localitatea Agigea.Cu alte cuvinte doar 1/3 din Dobrogea istorica revenea Romaniei, restul revenind Bulgariei care era injumatatita intrucat Rumelia ramanea la otomani.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Cum era Romania sa fie ocupata de Rusia chiar in anul 1878

Datorita protestelor Romaniei, RUSIA ameninta cu razboiul si ocuparea Romaniei. Tarul «va ordona ocuparea Romaniei si dezarmarea armatei romane» va spune cancelarul rus Gorceakov . Deloc intimidat de avertisment, Carol I a replicat:

«O armata care a luptat la Plevna in fata Impăratului Alexandru al II-lea poate sa se bata pana va fi nimicita, dar nu se va lasa sa fie dezarmata».

Trupele rusesti trec la fapte si se pregatesc sa asedieze Bucurestiul dupa cum spune istoricul A.M Stoenescu.Bratianu si Carol nu se lasa intimidati si se pregatesc de razboi ….In aceste conditii intervin Marile Puteri si dau un ultimatum Rusiei.Urmarea este Tratatul de la Berlin unde se ajunge la un compromis: Romania PIERDE S Basarabiei si S Dobrogei (1/3 din Dobrogea istorica) dar pastreaza Dobrogea cu Delta Dunarii (2/3 ) si Insula Serpilor.

Medierea aceasta “dezinteresata” a Rusiei in ceea ce priveste pretentiile teritoriale dintre Romania si Bulgaria a stricat continuu relatiile dintre cele doua tari, culminand cu cel de-al doilea razboi balcanic si implicarea Romaniei impotriva Bulgariei, in urma careia Romania se alege in 1913 cu partea sudica a Dobrogei, numita Cadrilater.

Consecinta ACESTEI MARSAVE TRADARI A RUSIEI este expusa de ziaristul si politicianul Constantin Bacalbasa (1856-1935):

„Din ceasul acesta, prietenia romanilor pentru Rusia era sfarsita. In tara naste, deodată, simtirea antirusa. Rusii sunt de acum priviti cu raceala sau cu dusmanie.Conflicte zilnice se intampla in toata tara cu militarii rusi. Ingratitudinea ruseasca, cat si calcarea fară pudoare a angajamentelor luate formal prin conventiunea din 4 aprilie 1877 revolta toate sufletele romanesti. Cauza Rusiei in Romania este pierduta pentru totdeauna“.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu considera ca ” 1878 este pragul de la care în mentalul colectiv românesc se instalează fenomenul rusofob, pe un puternic fond nationalist ”.

Note:

[1] ioncoja.ro

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Adevarurile spuse pe jumatate se intorc ca un bumerang inapoi: "Ana Pauker s-a opus colectivizarii?"

Dum feb. 19 , 2017
Adevarurile spuse pe jumatate se intorc ca un bumerang inapoi: “Ana Pauker s-a opus colectivizarii?”. Evident, Ana Pauker nu s-a opus colectivizării, ci s-a opus ritmului în care se făcea colectivizarea, prea lent după tovarășa! Biografii de azi ai Anei Pauker care încearcă să-i cosmetizeze amintirea de femeia-zbir, umblă la tertipuri […]
Adevarurile spuse pe jumatate se intorc ca un bumerang inapoi: "Ana Pauker s-a opus colectivizarii?"

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News