RSS

La 21 octombrie 1940 o comisie m…

Pe data de 21 octomb…

Bolșevism la Iași sub masca femi…

Aceleași feministe c…

USR este un partid de infractori…

Spre deosebire de "a…

Noi încercări de intimidare a pr…

"Nu se lasă, merge î…

Ce se urmărește de fapt? Anihila…

"În august la CNCD, …

„Purtătorul de geantă al lui Mir…

În urmă cu câțiva an…

FAO: Sunt necesari pași importan…

Sunt necesari pași i…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

La 19 februarie 1878 era semnat tratatul de pace de la San Stefano, Rusia tradandu-si cu aceasta ocazie principalul aliat, Romania

Print Friendly, PDF & Email

La 19 februarie 1878 era semnat tratatul de pace de la San Stefano, Rusia tradandu-si cu aceasta ocazie principalul aliat, Romania. In ziua de 19 februarie 1878 a fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care incheia razboiul ruso–turc, recunostea independenta României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedata Rusiei, iar aceasta isi rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detasata la 1856.

Rusia isi tradeaza cu aceasta ocazie principalul aliat in razboiul ruso-turc si incheie  Tratatul de la San Stefano fara participarea Romaniei, Rusia nedorind sa recunoasca astfel calitatea de participant si de aliat al Romaniei, fortand lmperiul Otoman la negocieri sa ii cedeze Dobrogea,Delta Dunarii si Insula Serpilor, Rusia rezervandu-si de asemenea dreptul de a le schimba cu sudul Basarabiei.

La 19 februarie 1878 era semnat tratatul de pace de la San Stefano, Rusia tradandu-si cu aceasta ocazie principalul aliat, Romania

In urma acestui tratat de la San Stefano, se inrautatesc atat relatiile Romaniei cu Imperiul Rus cat si cu Bulgaria. Dupa decaderea Imperiului Otoman, Rusia devenea singurul actor important in aceasta zona gepolitica a Marii Negre, dictand pana si limitele geografice ale granitelor dintre tarile de la malul Marii Negre: potrivit pretentiilor Rusiei, granita dintre Romania si Bulgaria in Dobrogea pornea de la un punct de pe malul Dunarii situat la nord de localitatea Rasova, si ajungea la mare intr-un punct situat la capul Tuzla, la sud de localitatea Agigea.Cu alte cuvinte doar 1/3 din Dobrogea istorica revenea Romaniei, restul revenind Bulgariei care era injumatatita intrucat Rumelia ramanea la otomani.

Cum era Romania sa fie ocupata de Rusia chiar in anul 1878

Datorita protestelor Romaniei, RUSIA ameninta cu razboiul si ocuparea Romaniei. Tarul «va ordona ocuparea Romaniei si dezarmarea armatei romane» va spune cancelarul rus Gorceakov . Deloc intimidat de avertisment, Carol I a replicat:

«O armata care a luptat la Plevna in fata Impăratului Alexandru al II-lea poate sa se bata pana va fi nimicita, dar nu se va lasa sa fie dezarmata».

Trupele rusesti trec la fapte si se pregatesc sa asedieze Bucurestiul dupa cum spune istoricul A.M Stoenescu.Bratianu si Carol nu se lasa intimidati si se pregatesc de razboi ….In aceste conditii intervin Marile Puteri si dau un ultimatum Rusiei.Urmarea este Tratatul de la Berlin unde se ajunge la un compromis: Romania PIERDE S Basarabiei si S Dobrogei (1/3 din Dobrogea istorica) dar pastreaza Dobrogea cu Delta Dunarii (2/3 ) si Insula Serpilor.

Medierea aceasta “dezinteresata” a Rusiei in ceea ce priveste pretentiile teritoriale dintre Romania si Bulgaria a stricat continuu relatiile dintre cele doua tari, culminand cu cel de-al doilea razboi balcanic si implicarea Romaniei impotriva Bulgariei, in urma careia Romania se alege in 1913 cu partea sudica a Dobrogei, numita Cadrilater.

Consecinta ACESTEI MARSAVE TRADARI A RUSIEI este expusa de ziaristul si politicianul Constantin Bacalbasa (1856-1935):

„Din ceasul acesta, prietenia romanilor pentru Rusia era sfarsita. In tara naste, deodată, simtirea antirusa. Rusii sunt de acum priviti cu raceala sau cu dusmanie.Conflicte zilnice se intampla in toata tara cu militarii rusi. Ingratitudinea ruseasca, cat si calcarea fară pudoare a angajamentelor luate formal prin conventiunea din 4 aprilie 1877 revolta toate sufletele romanesti. Cauza Rusiei in Romania este pierduta pentru totdeauna“.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu considera ca ” 1878 este pragul de la care în mentalul colectiv românesc se instalează fenomenul rusofob, pe un puternic fond nationalist ”.

Note:

[1] ioncoja.ro


Comentarii

comentarii

shop.yellowstore.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
evomag.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL