Rusia

La 19 februarie 1878 era semnat tratatul de pace de la San Stefano, Rusia tradandu-si cu aceasta ocazie principalul aliat, Romania

La 19 februarie 1878 era semnat tratatul de pace de la San Stefano, Rusia tradandu-si cu aceasta ocazie principalul aliat, Romania. In ziua de 19 februarie 1878 a fost semnat Tratatul de pace ruso–turc de la San Stefano, care incheia razboiul ruso–turc, recunostea independenta României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedata Rusiei, iar aceasta isi rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detasata la 1856.

Rusia isi tradeaza cu aceasta ocazie principalul aliat in razboiul ruso-turc si incheie  Tratatul de la San Stefano fara participarea Romaniei, Rusia nedorind sa recunoasca astfel calitatea de participant si de aliat al Romaniei, fortand lmperiul Otoman la negocieri sa ii cedeze Dobrogea,Delta Dunarii si Insula Serpilor, Rusia rezervandu-si de asemenea dreptul de a le schimba cu sudul Basarabiei.

La 19 februarie 1878 era semnat tratatul de pace de la San Stefano, Rusia tradandu-si cu aceasta ocazie principalul aliat, Romania

In urma acestui tratat de la San Stefano, se inrautatesc atat relatiile Romaniei cu Imperiul Rus cat si cu Bulgaria. Dupa decaderea Imperiului Otoman, Rusia devenea singurul actor important in aceasta zona gepolitica a Marii Negre, dictand pana si limitele geografice ale granitelor dintre tarile de la malul Marii Negre: potrivit pretentiilor Rusiei, granita dintre Romania si Bulgaria in Dobrogea pornea de la un punct de pe malul Dunarii situat la nord de localitatea Rasova, si ajungea la mare intr-un punct situat la capul Tuzla, la sud de localitatea Agigea.Cu alte cuvinte doar 1/3 din Dobrogea istorica revenea Romaniei, restul revenind Bulgariei care era injumatatita intrucat Rumelia ramanea la otomani.

Cum era Romania sa fie ocupata de Rusia chiar in anul 1878

Datorita protestelor Romaniei, RUSIA ameninta cu razboiul si ocuparea Romaniei. Tarul «va ordona ocuparea Romaniei si dezarmarea armatei romane» va spune cancelarul rus Gorceakov . Deloc intimidat de avertisment, Carol I a replicat:

«O armata care a luptat la Plevna in fata Impăratului Alexandru al II-lea poate sa se bata pana va fi nimicita, dar nu se va lasa sa fie dezarmata».

Trupele rusesti trec la fapte si se pregatesc sa asedieze Bucurestiul dupa cum spune istoricul A.M Stoenescu.Bratianu si Carol nu se lasa intimidati si se pregatesc de razboi ….In aceste conditii intervin Marile Puteri si dau un ultimatum Rusiei.Urmarea este Tratatul de la Berlin unde se ajunge la un compromis: Romania PIERDE S Basarabiei si S Dobrogei (1/3 din Dobrogea istorica) dar pastreaza Dobrogea cu Delta Dunarii (2/3 ) si Insula Serpilor.

Medierea aceasta „dezinteresata” a Rusiei in ceea ce priveste pretentiile teritoriale dintre Romania si Bulgaria a stricat continuu relatiile dintre cele doua tari, culminand cu cel de-al doilea razboi balcanic si implicarea Romaniei impotriva Bulgariei, in urma careia Romania se alege in 1913 cu partea sudica a Dobrogei, numita Cadrilater.

Consecinta ACESTEI MARSAVE TRADARI A RUSIEI este expusa de ziaristul si politicianul Constantin Bacalbasa (1856-1935):

„Din ceasul acesta, prietenia romanilor pentru Rusia era sfarsita. In tara naste, deodată, simtirea antirusa. Rusii sunt de acum priviti cu raceala sau cu dusmanie.Conflicte zilnice se intampla in toata tara cu militarii rusi. Ingratitudinea ruseasca, cat si calcarea fară pudoare a angajamentelor luate formal prin conventiunea din 4 aprilie 1877 revolta toate sufletele romanesti. Cauza Rusiei in Romania este pierduta pentru totdeauna“.

Istoricul Alex Mihai Stoenescu considera ca ” 1878 este pragul de la care în mentalul colectiv românesc se instalează fenomenul rusofob, pe un puternic fond nationalist ”.

Note:

[1] ioncoja.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

5 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

5 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

6 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

7 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

o săptămână ago