A fost asasinat Marin Preda pentru ca a fost a fost un fervent opozant al regimului comunist?

A fost asasinat Marin Preda pentru ca a fost a fost un fervent opozant al regimului comunist? La scurt timp dupa publicarea ultimului sau roman in anul 1980, „Cel mai iubit dintre pământeni”, un roman care surprindea la acel moment prin adevarul cutremurator despre totalitarismul acelor vremuri, scriitorul a fost gasit decedat in propria sa camera din vila de creatie a scriitorilor din Palatul Mogoșoaia.

Moartea fulgeratoare a scriitorului la scurt timp dupa publicarea romanului „Cel mai iubit dintre pământeni”, un roman vandut in 200.000 de exemplare, dar retras de pe piata si din toate bibliotecile si librariile publice si universitare, fiind considerat una dintre cele mai critice lucrari romanesti la adresa comunismului, a surprins la momentul respectiv opinia publica si mediul cultural.

A fost asasinat Marin Preda pentru ca a fost a fost un fervent opozant al regimului comunist?

Pe marginea decesului suspect al scriitorului s-a discutat si s-a speculat destul de mult, atat la momentul mortii sale cat si mult timp dupa aceasta. A fost sau nu lichidat Marin Preda de catre securitate sau de catre alte “servicii” ale vremii?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Se stie de pilda ca Marin Preda se afla in vizorul securitatii inca de la inceputul anilor ’70, fiind urmarit apoi pana in ultimii sai ani din viata, avand numele de cod “Editorul”.

Marin Preda si-a atras dusmania si antipatia regimului comunist dar si a “tatucilor” sovietici in special prin publicarea a doua lucrari fundamentale: ”Delirul” si ” Cel mai iubit dintre pământeni”.

In ”Delirul”, Marin Preda il reabilita pe maresalul Antonescu in anul 1975, atragandu-si de atunci neconditionat antipatia sovieticilor, mai ales ca volumul s-a vandut in peste 100.000 de exemplare. In spatiul ex-sovietic a avut parte numai de critici si de recenzii negative, sovieticii fiind chiar surprinsi ca o asemenea lucrare nu a fost cenzurata si a putut vedea lumina tiparului intr-o tara comunista.

Sursa: Conspiratii.info

 Foto: commons.wikimedia.org / Leontin l

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Românii din Covasna și Harghita vin la București!

mar mart. 7 , 2017
Românii din Covasna și Harghita vin la București! Pentru a spune tuturor că au ținut Inima Țării vie, pentru povesti lupta lor pentru Drapelul Tricolor și Icoana Ortodoxă. Ne vor vorbi prin marea lor Sezătoare ”Femeile din Ținutul Căciularilor cos ie” țesută de Alexandra Pintrijel Hagiu împreună cu femeile din […]
Românii din Covasna și Harghita vin la București!, Foto: Mihai Tirnoveanu

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)