RSS

O rezoluție discriminatorie a Pa…

   Am ajuns s-o trăim…

Sibiul e pierdut pentru România?…

Sibiul e pierdut pent…

UN REGAL FĂRĂ EGAL!

Gala artelor, ediția …

"Majoritatea victimelor lui Bruk…

În ultima vreme au ap…

Euro Education Federation recoma…

   Euro Education F…

Vești alarmante: "Numărul compan…

“Dacă avem întreprinz…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoșo…

O româncă adevărată din Sibiu ia…

Când credeam că nu ma…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Profesorul Ion Coja despre cartea lui Dan Tănasă, „Uitați în inima României”

Print Friendly, PDF & Email

Profesorul Iona Coja despre cartea lui Dan Tănasă, „Uitați în inima României”.

Mi-am adus aminte de băieții din vestitele „echipe ale morții” ieri seară când am asistat la lansarea cărții domnului Dan Tănasă „Uitați în inima României”, culegere de texte legate de laborioasa activitate a autorului dedicată drepturilor pe care românii din Harghita-Covasna nu le mai au în propria țară.

S-a atins și aspectul cel mai dureros al problemei: secuizarea românilor, proces care nu s-a curmat nici la 1 decembrie 1918, nici măcar la 22 decembrie 1989… Continuă și azi!

„Echipele morții” au fost echipe care s-au format în anii interbelici din studenți și au bătut satele din secuime, din biserică în biserică și, când s-a putut, din casă în casă, pentru a intra în vorbă cu familiile de români secuizați ca să le explice cum este cu originea lor românească, cu presiunile la care au fost supuși părinții și bunicii lor pentru a-și abandona limba, uneori chiar și credința sau numele!

Profesorul Ion Coja despre cartea lui Dan Tănasă, „Uitați în inima României”

Acest periplu nu s-a arătat a fi fără de primejdii. Din ciocnirea cu piedicile ivite în calea acestor echipe s-a născut cântecul din fruntea acestor însemnări. Este cântecul „de luptă” al tinerilor plecați în secuime în numele adevărului și al dreptății. În numele Neamului.

Cred că această inițiativă, curmată la vremea aceea de intervenția autorităților românești (!!!), identifică soluția problemei secuilor din România. Ei trebuie lămuriți cine sunt! Mai ales în satele unde știm bine că s-a produs secuizarea românilor trebuie intervenit, cu tact și cu insistență, pentru a lămuri lumea, mai ales tineretul, cum s-au petrecut lucrurile.

Contextul este favorabil: maghiarii, aflați dintotdeauna în căutarea unei identități de negăsit, curtează în ultima vreme o teză nouă: da, e adevărat, zestrea genetică păstrată din componenta asiatică primordială este subțirică, inconsistentă.

Din mai multe domenii și unghiuri de abordare se adună dovezile că zestrea genetică cea mai consistentă le vine de la populația indo-europeană băștinașă, cu care au avut a se confrunta războinicii aterizați din Asia! Inclusiv de străromâni este vorba, de valahi.

Descoperire care pică greu pentru mulți „naționaliști” maghiari! Drept care se aud voci care inventează, în locul daco-romanilor din Panonia, o populație de „daci liberi”, ne-romanizați, pe care maghiarii de azi ar accepta-o mai ușor decât o rădăcină vlahă, daco-romană! Românească deci!

Deixisul – Categorie lingvistica universala. Mod de exprimare in ro, fr si maghiara

Argumentele pe care le-ar putea invoca azi „echipele morții” pentru a da înapoi procesul secuizării românilor nu sunt puține și ar trebui studiate cu profesionalism și cu dedicație expresă. O parte dintre aceste argumente ar putea fi folosite pentru românii maghiarizați din Ungaria. Nu avem voie să-i uităm nici pe aceștia!

Cartea domnului Dan Tănasă este prețioasă și din acest punct de vedere. Informația bogată pe care o conține cu privire la mentalul secuiesc implicat în activitățile separatiste și iredentiste din Har-Cov vor fi foarte utile în creionarea și definitivarea unei strategii propriu-zise de recuperare a identității românești acolo și la persoanele unde această identitate s-a pierdut prin abuz și presiune de toate felurile. Strategia de care avem nevoie va fi să aibă sprijinul tuturor factorilor interesați: guvern, Biserică, Academie, ONG-urile cu vocație patriotică, naționalistă.

Sursa: Ion Coja

 

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info