La 23 aprilie 1400 incepea domnia lui Alexandru cel Bun in Moldova

La 23 aprilie 1400 incepea domnia lui Alexandru cel Bun in Moldova. Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I, a fost domnitorul Moldovei intre anii 1400 – 1432, urmandu-i la tron lui Iuga Ologul, cel care a fost indepartat de pe tronul Moldovei chiar de catre Mircea cel Batran.

In timpul lui Alexandru cel Bun, organizarea politica, administrativa si ecleziastica a Moldovei cunosc o dezvoltare fara precedent pana la acea data, potrivit celor scrise de catre cronicarul moldovean Grigore Ureche. Sub domnia lui Alexandru cel Buna a inflorit comertul, s-au imbunatatit foarte mult relatiile dintre principatul Moldovei si Regatul Poloniei, a fost obtinuta recunoasterea Mitropoliei Moldovei de catre  Patriarhia de la Constantinopol.

Pe perioada lungii sale domenii, supusii sai au avut parte de pace, in special datorita unei politici externe deosebit de abile din partea domnului Moldovei, acesta reusind cu succes sa mentina constant un echilibru intre relatiile cu marile puteri ale vremii din aceasta regiune a Europei.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

La 23 aprilie 1400 incepea domnia lui Alexandru cel Bun in Moldova

Dintre domnitorii moldoveni, Alexandru cel Bun este primul dintre acestia care a avut primele confruntari in 1420 cu invazia otomana a Europei, reusind sa apere cu succes cetatile Chilia si Cetatea Alba asediate de catre turci.

Cu toate ca Polonia si Ungaria semnasera in 1412 la Lublau un acord prin care isi imparteau sferele de influenta asupra unor teritorii romanesti, Alexandru cel Bun a dus o politica externa stralucita, mentinand mereu un echilibru in relatiile cu aceste doua regate.

Acordul de la Lublau nu a apucat sa fie niciodata pus in practica, pentru ca Alexandru cel Bun si-a onorat toate obligatiile luate fata de suveranul Poloniei, acordandu-i acestuia sprijin militar in doua randuri, la  Grünwald si Marienburg, impotriva Ordinului Cavalerilor Teutoni.

Sursa: Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Deputatul Daniel Gheorghe: "Macron repeta ideea cu terorismul drept parte din viața cotidiana și susține necesitatea acomodarii cetațenilor francezi cu atentatele teroriste"

Dum apr. 23 , 2017
Deputatul Daniel Gheorghe: “Candidatul Sistemului din Franța, Macron, repeta ideea cu terorismul drept parte din viața cotidiana și susține necesitatea acomodarii cetațenilor francezi cu atentatele teroriste”. Deputatul Daniel Gheorghe nu ezita sa-l critice pe Emmanuel Macron, pe care il considera “candidatul Sistemului din Franta” pentru o declaratie controversata a acestuia, in […]
Deputatul Daniel Gheorghe: "Candidatul Sistemului din Franța, Macron, repeta ideea cu terorismul drept parte din viața cotidiana și susține necesitatea acomodarii cetațenilor francezi cu atentatele teroriste", Foto: cdep.ro

Poate vă place și:

libris.ro