RSS

Vicepreședintele Partidului Ecol…

Vicepreședintele Part…

(VIDEO) Ăsta nu este pelerinaj, …

(VIDEO) Ăsta nu este …

În timp ce marioneta Berlinului …

În timp ce marioneta …

În timp ce unora din afara Român…

În timp ce unora din …

Cimitir de onoare românesc inaug…

Cimitir de onoare rom…

Ungaria șochează din nou! Muncit…

Ungaria șochează din …

Fundaţia lui Soros de la Budapes…

Fundaţia lui Soros de…

Alertă pe granița de Nord Vest a…

Alertă pe granița de …

De ani buni, Ploieștiul este unu…

De ani buni, Ploiești…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Stephan Ludwig Roth, sasul care a murit pentru ca a aparat limba romana

Print Friendly, PDF & Email

Stephan Ludwig Roth, sasul care a murit pentru ca a aparat limba romana

Aceste pamanturi au dat de-a lungul istoriei multi eroi anonimi, chiar daca nu toti acestia dintre ei sunt de origine romana. Un sas a tinut atat de mult la principiile sale, incat a preferat sa moara in mana infamului “Tribunal de sange” al nobililor unguri de la Cluj, decat sa se dezica de convingerile sale, printre care si aceea protrivit careia limba oficiala a tarii (n.r. Transilvania) trebuie sa fie limba romana, adica limba populatiei majoritare din Ardeal.

Stephan Ludwig Roth s-a aflat printre participantii de la Marea Adunare populara de la Blaj, din 3/15 mai 1848, locul unde a putut vedea cum se trezeste constiinta nationala a romanilor, unde zecile de mii tarani satui de chinurile iobagiei s-au alaturat elitei romanesti pentru a cere drepturi pentru intreaga suflare romaneasca.

Stephan Ludwig Roth, sasul care a murit pentru ca a aparat limba romana

Marea Adunare populara de la Blaj a lasat de altfel niste puternice impresii asupra lui Stephan Ludwig Roth, acesta publicand intr-un ziar sasesc,  „Beiblatt zum Siebenbürger Boten” – „Foaie suplimentara la Vestitorul Transilvan” – din 16 iulie 1848, un articol intitulat „Die Volksversammlung der Romanen in Blasendorf” (Adunarea romanilor de la Blaj), in care pentru prima data nu se mai folosea termenul de “Walachen” pentru “români”:

„…un popor întreg are dreptul sa spună cum vrea să fie numit.”

Stephan Ludwig Roth

Dar declaratiile si faptele de la care aveau sa i se traga moartea, starnind furia nestavilita a nobilimii maghiare din Transilvania sunt legate de apararea limbii romane, intr-o contraofensiva la incercarea de legiferare a limbii maghiare ca limba oficiala de stat, de catre Dieta de la Cluj:

„Nu vad nevoia de a se impune o limba oficiala a țarii. Nu este nici limba germana, nici cea maghiara, ci limba romana” pe care „o inveți singur, pe strada, in contact singur cu oamenii. Și chiar daca nu ai dori sa inveți limba aceasta, o inmiita trebuința impune cunoștința (cunoașterea) ei.(…) Folosirea limbii materne este un drept uman, care e dat copilului prin naștere. Iar cu pierderea limbii dispare națiunea insași”.

Stephan Ludwig Roth

In momentul cand Dieta de la Cluj a votat unirea Transilvaniei cu Ungaria, Stephan Ludwig Roth considera la acel moment ca este „periclitata insasi existența nationala a sașilor”.  Astfel, cea de-a doua Adunare populara de la Blaj, din 13/25 septembrie 1848 nu recunostea „uniunea silită a Transilvaniei cu Ungaria” si revendica o Dieta si un guvern provizoriu, compus din deputati alesi proportional cu numarul populatiei Transilvaniei. Adunarea sașilor din Sibiu a adoptat  la 30 septembrie 1848 rezolutia Blajului, iar Comitetul National Roman a hotarat crearea a 15 legiuni ce s-au opus corpurilor de armata conduse de nobilii maghiari.

Condamnat la moarte de Tribunalul de sangeCu toate ca avea  o promisiune de amnistie de la generalul Józef Bem, conducatorul armatei revolutionare maghiare, Lajos Kossuth n-a dorit sa tina cont de aceasta, astfel ca Stephan Ludwig Roth este arestat si condamnat la moarte prin impuscare de catre „tribunalul de sânge” al nobililor de la Cluj, fiind acuzat de “inalta tradare”.

Stephan Ludwig Roth ramane un erou al Transilvaniei de care se vorbeste inca poate prea putin, adevaratul motiv al codamnarii sale fiind de fapt legat de convingerile si ideile sale raspandite mai ales prin intermediul publicatiilor sasesti, prin care pleda si sustinea drepturile populatiei majoritare din Transilvania, adica ale poporului roman.

 


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violentaComentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline