Crucea lui Ferentz, monumentul din IASI care a strajuit intrarea in oras, servind ca pilda pentru invadatorii austrieci

Crucea lui Ferentz este monumentul din IASI care a strajuit intrarea in oras pentru lunga perioada, pana cand vechiul targ s-a extins inspre directia Vasluiului, servind ca pilda pentru invadatorii austrieci. Ironia sortii face insa ca astazi sa existe la mica distanta ridicata o benzinarie a celor de la OMV.

Amplasat pe o mica colina situata in apropierea malului sudic al paraului Nicolina, din cartierul cu acelasi nume din IASI, Crucea lui Ferentz este o aparitie inedita si cu un nume de o rezonanta care a intrigat multa lume de-a lungul timpului.

In 1716 a izbucnit razboiul turco-austriac, iar principatele romane nu au fost ferite din pacate nici ele de oroarea acestui razboi. Animate de perspectiva extinderii stapanirii si asupra tarilor romane, armatele austriece au ocupat Bucurestiul si l-au luat ca prizonier chiar pe domnitorul  Nicolae Mavrocordat.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Din Tara Romaneasca, armatele formate din austrieci si unguri au trecut in Moldova, planuind aceeasi strategie si pentru domnitorul Moldovei, Mihai Racoviță.

Crucea lui Ferentz, monumentul din IASI care a strajuit intrarea in oras, servind ca pilda pentru invadatorii austrieci

La sfatul si cererea sultanului, chiar daca domnitorul Moldovei nu-si dorea sa implice tatarii care erau de necontrolat si se dadeau adesea la jafuri si alte blestematii si pe teritoriul tarii, in jur de 2000 de tatari trecusera Prutul si s-au stabilit pe valea Manastirii Aroneanu, asteptand porunca domnitorului moldovean.

In plina iarna, pe 10 ianuarie 1717, capitanul belgian François (Ferentz) Ernaut, conducatorul trupelor austriece si ungare, a intrat in IASI, avand sub conducerea sa in jur de 800 de oameni, dar si un oarecare sprijin din partea unor boieri moldoveni tradatori.

Crezandu-se de dinainte castigatoare, trupele capitanului Ferentz au umplut carciumile din oras, dedandu-se inclusiv si la acte de jaf, in asteparea confruntarii cu fortele domnitorului Mihai Racoviță, care se retrasese la Mănăstirea Cetățuia.

Planurile armatelor austriece si ungare insa nu s-au desfasurat insa tocmai asa cum crezusera, pentru ca in timpul asediului Mănăstirii Cetățuia au venit in ajutorul celor asediati atat calaretii tatari cat si in jur de 500 de ostasi moldoveni.

Timp de trei ore a durat lupta, in care desi austriecii foloseau pusti iar tatarii inca mai foloseau arcuri cu sageti, austriecii au sfarsit retragandu-se catre padurile din Hlincea, urmariti de catre tatari si ostasii moldoveni.

In cursul zilei urmatoare, domnitorul Mihai Racoviță i-a judecat la Curtea Domneasca din IASI pe tradatori. Dupa ce l-a rascumparat pe capitanul Ferentz cu 200 de galbeni de la Cantemir-Mârza, hanul tatarilor, domnitorul Mihai Racoviță l-a dat pe acesta pe mana lui Ali Agca care l-a decapitat in fata portii de la Curtea Domneasca.

Intr-un document al Curtii Domnesti dat de catre domnitorul Mihai Racoviță la 10 ianuarie 1717 pentru a se acorda scutiri de dări Mănăstirii Cetățuia, se mentioneaza:

“Frință căpitanul au venit cu nemții și cu cătane ca să ne ia pe noi, precum au luat pe domnul muntean de la scaunul din București… și ne-au lovit joi, la 8 ceasuri din zi. Și lovindu-ne fără veste în curte cu război, apărându-ne, am mers la mănăstire la Cetățuia. Și în mănăstire, înconjurându-ne, ne-au bătut. Și tâmplându-se și o seamă de tătari la sfânta mănăstire la Aron-Vodă, au venit și ei întru ajutor și am ieșit și noi din mănăstire și dând război nemților… i-am înfrânt și o samă dintre ei însăși au căzut la robie, iar o samă au pierit la război. Peste trupurile acelor pieriți s-au făcut movilă… în care movilă este Frință căpitanul cu alte trupuri.”

In prezent monumentul este restaurat prin efortul autoritatilor locale (n.r. pana acum crucea avea unul dintre bratele crucii rupt), iar in jurul colinei pe care este amplasata Crucea lui Ferentz a fost ridicat un gard imprejmuitor de protectie.

Glasul.info

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 14 Books

Marea Renastere - Adevar, Libertate, Suveranitate

By: Călin Georgescu

,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

O legenda stupida despre generalul american Bandholtz, cel care a impiedicat armata romana sa recupereze arhivele furate din biblioteca Academiei Romane

Dum mai 28 , 2017
O legenda stupida despre generalul american Bandholtz, cel care a impiedicat armata romana sa recupereze arhivele furate din biblioteca Academiei Romane, circula de mai multa vreme, alimentand aiurea ura maghiarilor fata de niste “jafuri” inexistente ale romanilor. De ceva timp, propaganda antiromaneasca tot mai agresiva din partea iredentistilor maghiari promoveaza […]
In 1919 romanii au cucerit jumatate din Ungaria. Ungurii daca erau in situatia noastra nu s-ar fi retras nici daca le dadeai foc la mustati!

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News