libris.ro

O legenda stupida despre generalul american Bandholtz, cel care a impiedicat armata romana sa recupereze arhivele furate din biblioteca Academiei Romane

O legenda stupida despre generalul american Bandholtz, cel care a impiedicat armata romana sa recupereze arhivele furate din biblioteca Academiei Romane

O legenda stupida despre generalul american Bandholtz, cel care a impiedicat armata romana sa recupereze arhivele furate din biblioteca Academiei Romane, circula de mai multa vreme, alimentand aiurea ura maghiarilor fata de niste „jafuri” inexistente ale romanilor.

De ceva timp, propaganda antiromaneasca tot mai agresiva din partea iredentistilor maghiari promoveaza o legenda pe cat de stupida, pe atat si de falsa.

Cu toate in 1919 Armata Romana a eliberat Ungaria de sub teroarea bolsevismului instaurata de catre Béla Kun ( Kohn), reabilitand mare parte din vechea administratie, facand posibila din nou desfasurarea in normalitate a vietii cetatenilor Ungariei, hranind copiii, batranii si vaduvele de razboi cu propriile alimente sau facand multe alte acte de filantropie, propaganda maghiara prefera sa prezinte mereu distorsionat aceste aspecte, aducand mereu in prim plan un asa zis jaf al Budapestei, impiedicat de catre generalul american Bandholtz.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


O legenda stupida despre generalul american Bandholtz, cel care a impiedicat armata romana sa recupereze arhivele furate din biblioteca Academiei Romane

In 1919, in Palatul Regal din Budapesta sunt gasite arhivele furate din biblioteca Academiei Romane, documente extrem de importante „confiscate” din Romania, precum si aproximativ 100 de lazi ce contineau diverse obiecte de patrimoniu furate din muzeele din Transilvania, obiecte de patrimoniu cultural ce apartin de drept Romaniei.

O alta minciuna grosolana aruncata de unguri pe piata cu buna stiinta este cea legata de faptul ca soldatii romani ar fi furat toti caii de rasa apartinand unei herghelii vestite din Budapesta. Insa capitanul veterinar Diossy Aladar a dezvaluit ca 1000 de iepe din herghelia Mezoheghies au fost de fapt trimise italienilor de catre bolsevici, primind la schimb material de razboi.

Asa s-a ajuns ca din cauza presiunilor si protestelor partii ungare dar si a „comisiei aliate”, armata romana sa nu poata recupera lucrurile jefuite de catre unguri din Romania: arhivele furate din biblioteca Academiei Romane, 100 de lazi cu obiecte de patrimoniu furate din muzeele din Transilvania, materiale sanitare si echipamente medicale furate din Romania in timpul ocupatiei Puterilor Centrale a Romaniei, precum si alte bunuri jefuite cu forta de la romani si care se aflau acum in Ungaria.

Iata astfel cum s-a nascut legenda „bunului” general american Bandholtz care i-a impiedicat pe „romanii cei rai” sa-si recupereze ceea ce ungurii furasera din Romania. In ignoranta lui, Bandholtz s-a aratat ba chiar foarte mandru ca i-a impiedicat pe romani sa-si recupereze patrimoniul istoric si documente importante, sau unele delicate, care nu ar fi trebuit sa se afle niciodata in mana strainilor.

In semn de recunostinta pentru ignoranta si naivitatea sa (n.r. n-ar fi nici primul si nici ultimul om de buna credinta care s-a fript cu ungurii, induiosat de cantecul lor ipocrit de lebada), generalului american Bandholtz i s-a ridicat o statuie in in fata sediului ambasadei Statelor Unite din Budapesta.

Bjorn Bjoernson, un laureat al premiului Nobel, si-a motivat refuzul de a participa la Conferința inter-parlamentară pentru pace de la Budapesta din 1907 printr-o declaratie care reflecta intr-un mod edificator cum a fost manipulat sa aplece urechea duios la eternele scancete si minciuni ale hungarismului:

„În tinerețea mea, eu i-am iubit mult și i-am admirat pe unguri, atunci când ei erau oprimați și se plângeau atât de amar. Mai apoi însă, după ce i-am cunoscut mai bine, și după ce m-am convins de nedreptățile pe care le comit față de celelalte naționalități, am început să-i detest pentru șovinismul lor. Sunt sigur că nimeni nu mai nutrește pentru unguri alte sentimente și, vă rog să mă credeți, aceste injustiții vor duce Ungaria la pieire, mai devreme sau mai târziu.” (Bjorn Bjoernson, laureat al premiului Nobel, în motivarea refuzului de a participa la Conferința inter-parlamentară pentru pace de la Budapesta, 1907)

La fel s-a nascut si aceasta legenda stupida despre generalul american Bandholtz, cel care a impiedicat armata romana sa recupereze arhivele furate din biblioteca Academiei Romane, obiecte furate din muzeele din Transilvania, sau materiale sanitare jefuite de catre unguri in timpul ocupatiei Puterilor Centrale a Romaniei.

Sursa: Glasul.info

[sg_popup id=”31″ event=”onload”][/sg_popup]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info