fbpx

RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Cum s-ar fi putut opri dominatia islamului chiar inca de la inceputurile acestuia

Print Friendly, PDF & Email

Cum s-ar fi putut opri dominatia islamului chiar inca de la inceputurile acestuia: totul s-ar fi putut sfarsi inainte inca de a incepe, daca Imperiul Bizantin ar fi constientizat cu adevarat pericolul ce venea din Peninsula Arabică.

Istoria are anumite momente cheie, in care daca actorii principali ar fi luat o cu totul alta decizie, atunci istoria omenirii ar fi avut cu siguranta o cu totul alta dezvoltare.

Inceputurile islamului au fost pe cat de spectaculoase, pe atat si de vulnerabile. Neavand inca o organizare si o coeziune solida, triburile din Peninsula Arabică de la care a inceput evolutia si raspandirea religiei islamice nu reprezentau o amenintare de luat in considerare de marile puteri ale vremii din zona.

Avem cea mai bună energie pentru tine.Alege pachete de energie 100% verde cu beneficii incluse

Cum s-ar fi putut opri dominatia islamului chiar inca de la inceputurile acestuia

Dupa ce in anul 629 pe drumul de la Medina spre Constantinopol a fost ucis in orasul bizantin de frontieră Bostra un sol musulman trimis sa duca Împăratului Heraclios o scrisoare in care Mohamed explica “beneficiile” islamului, se organizeaza o armata musulmana condusă de fiul adoptiv al lui Mohamed si prietenul cel mai bun al lui Ali, Zayd, pornita intr-o actiune de razbunare impotriva Bizantului.

Insa Imperiul Bizantin trimite o armata condusa bizantina de Theodorus, fratele lui Heraclios, asistata de un corp militar al arabilor creştini ai dinastiei creştine a Ghassanizilor, aliații bizantinilor. In apropierea Mării Moarte, la Mutah, se intalnesc cele doua armate si in timpul inclestarii dintre razboinici Zayd a fost omorât. Dupa ce inca doi comandanti ai ostirii musulmane cad rapusi in lupta, restul armatei musulmane se retrage in fuga.

Practic aici este momentul cheie al istoriei in ceea ce priveste dominatia islamului in zona Orientului Mijlociu. Daca Imperiul Bizantin ar fi organizat o contraofensiva ampla, poate ca istoria raspandirii islamului din Arabia in Orientul Mijlociu si in Nordul Africii ar fi fost cu totul diferita sau poate nici nu s-ar mai fi petrecut. Supunerea triburilor arabe ar fi facilitat patrunderea crestinismului in Peninsula Arabica.Comentarii

comentarii

Susține presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info