Istorie

La 13 septembrie 1848 a avut loc Batalia din Dealul Spirii

La 13 septembrie 1848 a avut loc Batalia din Dealul Spirii

Bătălia din Dealul Spirii de la data de 13 septembrie 1848 reprezinta ultima confruntare armata de pe teritoriul Țării Românești dintre armata otomana ocupanta si un corp de armata românesc.

Urmand curentul european de la 1848, Revoluția pasoptista din Țara Românească a avut initial un oarecare succes. Insa la inceputul toamnei a aceluiasi an, pe 13 septembrie 1848,  trei puternice coloane militare otomane (circa 40.000 de soldati) au pătruns în București, arestand liderii revolutionari si zdrobind minima rezistenta gasita in cale.

Speriati de dimensiunea corpului de armata otoman, membrii guvernului revolutionar provizoriu al Țării Românești si-au dat seama ca nu au prea multe sanse impotriva unei asemenea invazii.

La 13 septembrie 1848 a avut loc Batalia din Dealul Spirii

Cu toate acestea, puternicul spirit antiotoman a fost pana la urma cel care a generat un incident ce avea sa duca la declansarea unei adevarate batalii: la trecerea infanteriei si artileriei otomane in preajma unui podet aflat in calea Companiei de pompieri, sublocotenentul Bălășan l-a atins cu cotul pe un artilerist turc. Acest gest a fost suficient ca un maior turc sa-l loveasca cu latul sabiei pe sublocotenentul român. Ofiterul român a ripostat tragand doua focuri de pistol, ucigand maiorul turc, apoi tragand si spre Kerim-Pașa (căruia i-a ucis calul).

Bătălia din Dealul Spirii

Dupa o lupta apriga intre trupele otomane si Compania de pompieri români condusa de Căpitanul Pavel Zăgănescu si asistata de soldatii din cazarma Alexandria din Dealul Spirii, turcii reusesc in cele din urma sa puna mana pe intreg orasul Bucuresti, imprastiind trupele române si inabusind astfel definitiv revolutia de la 1848.

Chiar daca deznodamantul Bătăliei din Dealul Spirii este unul nefavorabil românilor, se remarca totusi in istorie un moment in care românii isi manifesta o puternica dorința națională de autodeterminare.

Jertfa pompierilor cazuti in Bătălia din Dealul Spirii nu a fost uitata de catre bucuresteni, care pentru a-i comemora le ridica Monumentul Eroilor Pompieri din București, iar ziua de 13 septembrie a fost apoi sarbatorita ca fiind Ziua Pompierilor din România, o zi care a fost oficializata de catre autoritati in anul 1953.

„In anul 1900 s-a ridicat prin subscriptie publica un monument in Dealul Spirii. Acesta reprezinta pe un soclu de marmura cenusie un grup statuar din bronz format din Nike – zeita Victoriei care sustine un soldat ranit cu coiful cazut la picioare. Pe o placa de bronz se aminteste de lupta de la 13 septembrie 1848 intre pompierii lui Pavel Zăganescu si batalionul II condus de Radu Gloescu impotriva armatei turcesti comandata de Kerim Pasa” ( Istoria Fondarii Orasului Bucuresti, Dimitrie Pappasoglu)

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

o zi ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

2 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

3 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

4 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

5 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

6 zile ago