RSS

Vești alarmante: "Numărul compan…

“Dacă avem întreprinz…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoșo…

O româncă adevărată din Sibiu ia…

Când credeam că nu ma…

Marius Pașcan: "Se zvârcolesc în…

"Românii au ajuns să‐…

PROSTIE sau nesimțire? Klaus Ioh…

Sentinţa lui Horea, C…

De la marele român Mihai Eminesc…

Reacții din Transilva…

Pro Vita Iași renovează casa une…

   Pro Vita Iași a fi…

Cu cinci zile înainte de comemor…

Prima publicație din …

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

FAO este gata să susțină agroecologia în Moldova

Print Friendly, PDF & Email

FAO este gata să susțină agroecologia în Moldova  

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat astăzi împreună cu autoritățile statului lansarea proiectului pilot de promovare a practicilor agroecologice în Moldova – “Promovarea  metodelor și inovațiilor agroecologice în proiectarea și administrarea sistemelor alimentare sustenabile în Moldova”În cadrul evenimentului a avut loc și prima ședință de consultare cu reprezentanții MADRM, asociații de fermieri și alți beneficiari. Organizația implementatoare a proiectului este Federația Națională a Agricultorilor din Moldova AGROinform. 

Proiectul presupune revizuirea politicilor, strategiilor la nivel național privind agroecologia existente la moment și formularea unor recomandări pentru îmbunătățirea și actualizarea documentelor care vor contribui la intensificarea durabilă a producției de culturi pentru a asigura securitatea alimentară.

Ne bucurăm și susținem inițiativa FAO de a contribui la promovarea abordării agroecologice în Moldova. Agroecologie este o necesitate pentru garantarea unei agriculturi durabile și astfel a unui sistem de alimentație rezistent. Acest proiect este încă un pas pentru asigurarea unui randament stabil al producției și consolidarea viabilității economice a zonelor rurale în același timp fiind și un angajament în protecția biodiversității și gestionarea durabilă a resurselor naturale” a menționat în cadrul evenimentului Ion Parea, viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Acest proiect reprezintă o continuare a eforturilor noastre pentru asigurarea unui sistem alimentar durabil și rezistent în Moldova.  Ne propunem să intensificăm în mod sustenabil  producția vegetală și să promovăm abordări agroecologice în zonele rurale și comunitățile agricole prin îmbunătățirea capacităților tehnice, a politicilor și a strategiilor existente. Este un proiect pilot și sperăm că va fi o istorie de succes care va putea fi ulterior dezvoltată și exportată în alte state din regiune” a spus în deschidere Avetik Nersisyan, reprezentantul Oficiului Regional FAO.

O altă componentă importantă a proiectului include efectuarea unor studii în teren pentru a identifica cele mai bune sisteme de cultivare  în diferite zone agroecologice pentru adoptarea și promovarea agriculturii conservative și protecției integrate a plantelor.

Ulterior studiilor efectuate, vor fi stabilite 10 școli de fermieri la nivel național pentru promovarea agriculturii conservative și a metodelor inovative de protecție integrată a plantelor. În cadrul acestor școli se preconizează să fie organizate peste 40 de sesiuni de instruire cu participarea a peste 600 de fermieri.

“Considerăm că în acest proces, fermierii sunt atât beneficiarii principali cât și actorii principali. Pentru a asigura o agricultură bazată pe principiile agroecologice, implicarea activă a fermierilor în acest proces este esențială și de aceea eforturile noastre sunt concentrate pe informarea, instruirea și suportul oferit fermierilor mici și mijlocii” a subliniat Iurie Hurmuzachi, vicedirector AGROinform, organizația de implementare locală.  

Pentru a promova și ridica gradul de conștientizare a necesității abordării agroecologice în agricultură  vor fi elaborate și o serie de materiale care vor informa fermierii cu privire la noile tehnici și inițiative din domeniu precum rețelele care vor conecta fermierii cu cercetătorii pentru a dezvolta și consolida experiența locală în abordarea agroecologică și producția de culturi durabile.

De asemenea, în aprilie 2018, în cadrul proiectului, reprezentanți ai MADRM vor avea ocazia să participe la cel de-al doilea Simpozion Internațional pe Agroecologie pentru Alimentație și Securitate Alimentară, desfășurat la Roma.

Conform FAO, agroecologia se bazează pe aplicarea unor concepte și principii ecologice în scopul optimizării interacțiunilor dintre oameni și mediu, ținând cont de aspectele sociale care trebuie abordate pentru a obțineun sistem alimentar echitabil și sustenabil. Poate fi considerată o disciplină științifică, un set de practici și un proces social. Prin formarea de sinergii, agroecologia poate sprijini producția de alimente și securitatea alimentară și nutrițională, păstrând în același timp ecosistemul și biodiversitatea care sunt esențiale pentru o agricultură durabilă. Agroecologia poate juca un rol important în dezvoltarea rezistenței și adaptarea la schimbările climatice.

În 2017, FAO a lansat „Centrul de Cunoștințe despre Agroecologie (Agroecology Knowledge Hub)”, care urmărește să promoveze beneficiile agroecologiei prin consolidarea bazei de date empirice pe această temă, prin împărtășirea exemplelor de politici, strategii și experiențe de succes ale statelor.

Proiectul pilot se va încheia în iunie 2018 și are un buget de 125 000 dolari.

 

 

 

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info