RSS
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Uleiurile vegetale dau un imbold de creștere indicelui FAO pentru prețurile alimentelor

Print Friendly, PDF & Email

Uleiurile vegetale dau un imbold de creștere indicelui FAO pentru prețurile alimentelor.

Prețurile globale ale alimentelor au crescut ușor în luna septembrie, deoarece prețurile mai ferme la uleiurile vegetale și într-o măsură mai mică cele la produsele lactate au compensat scăderea prețurilor la boabele de cereale de uz curent.

Indicele FAO pentru prețurile alimentelor a înregistrat  o valoare  medie  de  178,4 pentru luna septembrie, în creștere cu 0,8 la sută față de luna august, marcând o creștere de 4,3 la sută față de anul precedent.

Indicele FAO pentru prețurile alimentelor măsoară schimbările lunare la prețurile internaționale pentru un coș de produse alimentare.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a crescut cu 4,6%, determinat în principal de uleiul de palmier, deși au crescut de asemenea și valorile pentru uleiurile de soia, rapiță și floarea-soarelui. 

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 2,1% față de luna august, determinat de prețurile untului și a brânzeturilor, într-o perioadă cu o ofertă limitată de aprovizionare în Australia, Noua Zeelandă și în Uniunea Europeană. Prețurile la carne au rămas în general neschimbate.

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a scăzut cu 1,0%, deoarece cotațiile la porumb și  grâu au scăzut în concordanță cu perspectivele puternice de aprovizionare și de recoltare. FAO se așteaptă ca sezonul de cultivare actual să producă o recoltă record de cereale la nivel mondial.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a rămas neschimbat pentru această lună, însă a fost cu aproximativ 33% mai mic decât cel înregistrat în anul precedent – un declin datorat unei supra aprovizionări a piețelor mondiale și unei încetiniri a cererii.

  Proviziile de cereale se îndreaptă spre un nou record

FAO și-a actualizat previziunile globale privind producția de cereale pentru anul 2017, ridicată acum la 2 612 milioane de tone, sau aproape 7 milioane de tone peste nivelul înregistrat în 2016, potrivit Raportului privind cererea și oferta de cereale, publicat tot astăzi.Previziunile din septembrie au fost actualizate datorită tendințelor robuste de producție a grâului în UE și în Federația Rusă, precum și a producției de porumb așteptată în China și Statele Unite ale Americii.

În prezent, FAO prognozează 750,1 milioane de tone de grâu care urmează să fie recoltate în 2017 și 1 361 milioane de tone de cereale grosiere, precum și 500,7 milioane de tone de orez, ușor în scădere față de prognoza anterioară, dar aproape de producția record din ultimul an.

Noua prognoză a FAO indică un nou nivel maxim de 720,5 milioane de tone la stocurile de cereale mondiale până la sfârșitul anotimpurilor în 2018. Acest lucru ar duce rata stocurilor de cereale – un indicator al probabilității de orientare a prețurilor – la 27%, mult peste nivelul minim istoric de 20% înregistrat cu exact un deceniu în urmă.

Rata pentru grâu este chiar mai mare – 34,6% datorită creșterii semnificative a stocurilor în China și Rusia.

Comerțul mondial cu cereale va crește ușor în cursul anului, ajungând la 403 milioane de tone, un nou record, condus de importuri mult mai mari de porumb de către China, UE și Republica Islamică Iran. În timp ce Rusia își va consolida rolul de cel mai mare exportator de grâu din lume, se așteaptă ca Argentina și Brazilia să fie principalii beneficiari ai expansiunii proiectate în comerțul mondial cu cereale grosiere.


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!loading...

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline