Asociațiile din Cadrul Alianței Pentru Centenar cer denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina

Asociațiile din Cadrul Alianței Pentru Centenar cer denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, Foto: ZorileBucovinei.com

Asociațiile din Cadrul Alianței Pentru Centenar cer denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina.

Asociațiile din Cadrul Alianței Pentru Centenar au depus la Ambasada Ucrainei o Scrisoare Deschisă: considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la 2 iunie 1997.

Reprezentanții Asociațiilor care au constituit Alianța pentru Centenar,au depus azi, 27 octombrie ora 15.00, la Ambasada Ucrainei la București, o scrisoare deschisă adresată Ambasadorului Ucrainei în România, prin care se denunță inițiativa legislativă adoptată de Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul), prin intermediul căreia se poate trece la desființarea sistemului de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română. Scrisoarea deschisă a fost înmânată domnului Yevhen LEVYTSKYI Ministru Extraordinar și Plenipotențiar al Ambasadei Ucrainei la București care a discutat cu reprezentanți Alianței pentru Centenar, informează corespondentul romaniabreakingnews.ro prezent la fața locului.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Reprezentanții Asociațiilor care au constituit Alianța Pentru Centenar,  un numă impresionant de organizaţii civice din România, Republica Moldova şi Diaspora, vin azi, 27 octombrie, în fața Ambasadei Ucrainei la București, pentru a depune o scrisoare deschisă adresată reprezentanților statului ucrainean, prin care se denunță inițiativa legislativă adoptată de Rada Supremă a Ucrainei  (Parlamentul), prin intermediul căreia se poate trece la desființarea sistemului de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română, informează romaniabreakingnews.ro citând documentul trimis redacției RBN Press de către reprezentanții Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, membrii fondatori al Alianței.

Potrivit semnatarilor scrisorii deschise, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității istorice românești din Ucraina. Tototdată semnatarii scrisorii țin să amintească că „în ultimii ani, România s-a dovedit un partener și un aliat important pentru Ucraina prin susținerea acordata în conflictul cu Federația Rusă, cât și prin susținerea acordată pentru apropierea Ucrainei de structurile euro-atlantice din care România face parte”(…) „În cazul în care măsurile de protest ale statului român rămân fără un răspuns satisfăcător, considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la Constanța la 2 iunie 1997, datorită încălcării flagrante a Art. 13, alin. 5”

SCRISOARE DESCHISĂ  CĂTRE: AMBASADA UCRAINEI ÎN ROMÂNIA

Domnule Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar Oleksandr Bankov,
Am luat la cunoștință cu surprindere și îngrijorare de faptul că, în data de 5 septembrie 2017, Parlamentul Ucrainean a adoptat o nouă Lege a Educației, prin care se desființează practic
sistemul de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română. Cosiderăm că, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității istorice românești din Ucraina.

Având în vedere situația descrisă mai sus, dorim să protestăm în modul cel mai ferm față de această inițiativă legislativă total inoportună și solicităm modificarea Legii Educației de către Parlamentul Ucrainei, în sensul menținerii învățământului de stat în limba maternă pentru minoritatea românească, așa cum a fost situația până în prezent.

Vă reamintim faptul că în ultimii ani România s-a dovedit un partener și un aliat important pentru Ucraina prin susținerea acordata în conflictul cu Federația Rusă, cât și prin susținerea acordată pentru apropierea Ucrainei de structurile euro-atlantice din care România face parte. În cazul unui refuz al reprezentanților statului ucrainean, noi vom solicita pe toate căile legale tuturor autorităților statului român aplicarea unor măsuri decisive si ferme de răspuns, mergând până la: aplicarea unor sancțiuni economice în schimburile comerciale bilaterale, retragerea ambasadorului român de la Kiev și a consulilor de la Cernăuți, Odessa și Solotvino, retragerea sprijinului acordat de România Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană și la N.A.T.O.

În cazul în care măsurile de protest ale statului român rămân fără un răspuns satisfăcător, considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la Neptun la 2 iunie 1997, datorită încălcării flagrante a Art. 13, alin. 5: “Părţile contractante vor crea, pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina şi pentru cele aparţinând minorităţii ucrainene din România, aceleaşi condiţii pentru studierea limbii lor materne. Părţile contractante reafirmă că persoanele sus-menţionate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă, într-un număr necesar de şcoli şi instituţii de stat pentru învăţământ şi specializare, situate ţinând seama de răspândirea geografică a minorităţilor respective.”

Sursa: ZorileBucovinei.com

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info