“Centrul Academic Internațional Eminescu” din Chișinău s-a infinit cu Brâncuși în spirit și iubire. Brâncuși a fost recunoscut ca fiu al Basarabiei și încununat cu toate inimile românești de acolo. S-a acordat “Ordinul Onorific” și “Medalia Celebrării Brâncuși”. Un triumf al memoriei “Părintelui Sculpturii Moderne”!
Mulțumesc doamnei Elena Dabija și domnului Mihai Doloton, Televiziunii Naționale, Jurnal TV, Unirea TV, Radio Moldova, Ambasadei României prin prezența domnului Radu Filip, delegației Consiliului Județean Gorj, domnilor academicieni Mihai Cimpoi și Nicolae Dabija, elitei culturale și artistice a Basarabiei, Uniunii Artiștilor Plastici, tuturor care au fost la întâlnirea cu “Titanul din Hobița”. Dacă am uitat ceva, scrieți domniile voastre dragi!
La initiativa scriitorului Laurian Stănchescu, marele sculptor Constantin Brâncuși a fost omagiat la Chișinău, la Centrul Academic Internațional Eminescu, acolo unde a participat la eveniment si o delegație a Consiliului Judetean Gorj.
“„Centrul Academic Internațional Eminescu” din Chișinău i-a fost alături lui Laurian Stănchescu, inițiatorul proiectului de celebrare internațională a lui Brâncuși. Prin evenimentul de la Chișinău, Constantin Brâncuși a fost recunoscut ca fiu al Basarabiei și încununat cu toate inimile românești de acolo, spune poetul Laurian Stănchescu. Au participat academicieni, reprezentanți ai vieții culturale din Republica Moldova, artiști, poeți. De asemenea, a fost prezentat și un ziar dedicat lui Brâncuși, „părintele sculpturii moderne”. La Chișinău, s-a acordat „Ordinul Onorific” și „Medalia Celebrării Brâncuși”. Din partea CJ Gorj au participat Gheorghe Nichifor, vicepreședintele CJ Gorj și Cristian Toader Pasti, consilierul președintelui CJ.”, scrie cult-ura.ro
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Viktor Orban si-a construit in satul natal pe bani europeni o cale ferata si un stadion Actualul premier al Ungariei, Viktor Orban, a tinut sa fie construit in satul sau natal un stadion de fotbal extravagant, mult prea costisitor si scump de intretinut pentru posbilitatile localitatii in care a fost […]