La 600 de ani de la săvîrşirea Marelui Mircea cel Bătrîn, mică ofrandă a realităţii sale istorice

La 600 de ani de la săvîrşirea Marelui Mircea cel Bătrîn, mică ofrandă a realităţii sale istorice

MIRCEA CEL BĂTRÂN: 1386 p. septembrie 231 – †1418 ianuarie 31.

Asociat la domnie cu fiul său Mihail I înainte de 1391 decembrie 27 – 1418 ianuarie 313.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Înmormîntat în biserica mănăstirii Cozia.

Începe domnia după data morţii fratelui său Dan I. Primul document păstrat de la Mircea cel Bătrân este din 27 iunie 1387, şi în el este vorba de „sfântrăposatul fratele domniei mele, Io Dan voievod” (D.R.H., B, I, p. 22-25).

Mircea, singurul domn român care nu a încheiat nici o legătură vasalică, ci doar tratate la nivel de egalitate cu puterile vecine, care din 1388 a oprit şi a deviat la Dunărea de Jos săgeata direcţiei principale de atac a turcilor otomani, hotărând astfel de la început sensul evoluţiei ulterioare a raporturilor româno-otomane, nu şi-a întrerupt niciodată lunga domnie de peste trei decenii, una dintre cele mai însemnate din istoria românilor, jalonată doar de datele limită ale urcării în scaun şi morţii sale, de aceea nici nu ocupă un spaţiu întins în această lucrare.

La 600 de ani de la săvîrşirea Marelui Mircea cel Bătrîn, mică ofrandă a realităţii sale istorice

A reuşit să străbată perioada din a doua jumătate a anului 1394 până la începutul lui 1397, poate cea mai dificilă din istoria Ţării Româneşti sub aspectul confruntării cu turcii otomani, fără îndoială cea mai puternică forţă militară care acţiona atunci în Europa, învingându-l atât pe Baiazid I la „Rovine” sau lângă apa Argeşului, cât şi pe regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg în 1395, într-o trecătoare din munţii Banatului, şi în cele din urmă îndepărtându-l pe Vlad I, care îi contestase domnia în 1396 (cf. infra), fără a părăsi domnia şi a căuta ajutor în afară (Constantin Rezachevici, Rolul românilor în apărarea Europei de expansiunea otomană. Secolele XIV-XVI. Bucureşti, 2001, p. 159-173, şi analiza izvoarelor şi a bibliografiei perioadei la Alexandru V. Diţă. Mircea cel Mare între realitatea medievală şi ficţiunea istoriografică modernă, Bucureşti, 2000).

Data morţii în cronicele sârbeşti: „Anul 6926 (1418) s-a pristăvit marele voievod al Ungrovlahiei, Io Mircea, ianuarie 31″ (Ljubomir Stoianovic, Stari srpski rodoslovi i letopisi (Vechile genealogii şi cronici sârbeşti), Belgrad, 1927. p. 224-225; cf. şi P.P. Panaitescu, Mircea cel Bătrân, p. 344 şi nota 175 (despre alte date de zi „greşite de copişti”); Anca Iancu, Ştiri despre români în izvoarele istoriografice sârbeşti (secolele XV-XVII), în Studii istorice sud-est europene, I. Bucureşti, 1974, p. 18 şi nota 64). Şi Mihail Moxa, Cronica universală, p. 216, înregistrează: „Anul 6926 [1418], [muri] Mircea voevod, domnul rumânesc”.

Asocierea la domnie cu „preaiubitul meu fiu Mihail voievod”, care întăreşte de multe ori actele tatălui său, durează, de fapt, dinainte de 27 decembrie 1391, şi a fiinţat până la moartea lui Mircea cel Bătrân, dar obiceiul bizantin al cancelariei domneşti de a nu data, de obicei, documentele emise, face improbabilă o determinare anterioară a începutului acestei asocieri [D.R.H., B. I, p. 31-32, 36-39.48-49,53-54,57-58, 67, 75-76. 80-81; Emil Turdeanu, Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân, în „Fiinţa românească”, Paris, VII (1968), p. 58-68, datat 23 februarie 1411, şi scris „în zilele lui Mircea voievod şi ale fiului său Mihail voievod”; Letopiseţul Ţării Româneşti, ed. St. Nicolaescu, în „RIAF”, XI (1910), p. 108; G. Severeanu, Ducaţii Ţării Româneşti cu numele a doi domnitori, în „Bucureştii”, 1935, nr. I, p. 51. Cf. şi Emil Vîrtosu, Titulatura domnilor şi asocierea la domnie, p. 143-144, 281-292; P.P. Panaitescu, op. cit., p. 53-57; Octavian Iliescu. Domni asociaţi în ţările române, p. 45-46].

Înmormântat în ctitoria sa, biserica mănăstirii Cozia (Istoria Ţării Româneşti, ed. 1960, p. 3), în partea de sud a pronaosului, într-un sarcofag de piatră, scobit în forma trapului omenesc, după moda apuseană, având deasupra o lespede capac dăltuită în forma a trei trunchiuri de piramidă, aşezate în trepte, vădind o influenţă central-europeană, sau mai degrabă sârbo-bosniacă, venită de la sudul Dunării, lespede din care s-au păstrat doar două fragmente sub pardoseală [Virg. Drăghiceanu, Mormântul lui Mircea Vodă cel Bătrân, în „BCMI”, XXIV (1931), p. 20-24; Pavel Chihaia, Necropola primilor Basarabi, p. 11, nota 13; Horia Teodora, Mormântul lui Mircea cel Bătrân, în Omagiu lui P. Constantinescu-Iaşi, Bucureşti, 1965, p. 641-643; Adrian loniţă, Observaţii asupra sarcofagului lui Mircea cel Bătrân, în „Arheologia medievală”, Reşiţa, II (1998), p. 125-127]. Inscripţia originală nu s-a conservat, o alta, alcătuită după izvoare aflate la Cozia, fiind aşezată peste mormântul lui Mircea înainte de 1778 [C. Bălan, La pierre tombale de Mircea l’Ancien (Quelques contributions), în „RRH”, XXV (1986), nr. 1-2, p. 45-51]. După St. Nicolaescu, în „RIAF”, XVI (1922), p. 225, ar fi fost înmormântat la 4 februarie 1418.

Mormântul lui Mircea cel Bătrân nu a fost niciodată uitat. La 8/18 noiembrie 1602 călugăriţa Theofana, care nu e alta decât Teodora, mama lui Mihai Viteazul, mărturisea într-o frumoasă limbă românească, că, ajunsă la bătrâneţe, s-a retras la mănăstirea Cozia „şi la răpausul răposatului Mircei voevod” (D.I.R., B, XVII-1, p. 65).

La 1917 însă, în vremea primului război mondial şi a ocupaţiei germane, mormântul a fost profanat şi lespedea care îl acoperea a fost distrusă. Abia la 15 mai 1938 din iniţiativa Comisiunii Monumentelor Istorice şi cu participarea Episcopiei Râmnicului au fost reînhumate solemn osemintele lui Mircea, aşezându-se deasupra o copie după prima lespede tombală (aflată cu ocazia săpăturilor), pe care se citeşte:

„Aici odihnesc rămăşiţele lui Mircea Domnul Ţării Româneşti, adormit în anul 1418″ (Arhim. Gamaliil Vaida, Mănăstirea Cozia. Ieri şi astăzi, ed. a Il-a, Râmnicu Vâlcea, 1983, p. 27).

După Constantin Rezachevici – Cronologia critică a domnilor din Ţara Românească şi Moldova între anii 1324-1881, vol.1, p. 79-81

Sursa: manastirea.petru-voda.ro

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

„Comunismul în România”. Expoziție foto-documentară la IASI

joi feb. 1 , 2018
„Comunismul în România”. Expoziție foto-documentară la IASI Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Istorie a Moldovei vă invită să vizitați, la Palatul Culturii, în perioada 1 februarie – 31 iulie 2018, expoziţia foto-documentară „Comunismul în România”, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc […]
„Comunismul în România”. Expoziție foto-documentară la IASI, Foto: facebook.com

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News