Remus Borza: "Mă contrariază bug…

"C’est fini la comed…

Propaganda secesionistă, tot mai…

Continuă promovarea …

Mihai Tîrnoveanu: Românii din Ha…

"Brețcu, 9 martie 20…

Cătălin Ivan: "PE nu a reușit să…

Propagandă găunoasă …

PLUS va lupta cu flatulațiile pr…

"Bolșevicăraia" USR-…

Angel Popescu: "Ungurii au încep…

Domnul Angel Popescu…

Nădășenii solicită sprijinul tut…

Cazul Nadăș e depart…

Colonelul (r) Ion Petrescu, anal…

Editorialist și anal…

Invitație la lectură: "Victims o…

Întrebare: Care este…

"#Șîeu" m-am fraierit! De-acum f…

Se dovedește într-ad…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Se încarcă...

La 14 februarie 1921 s-a născut Toma Arnăuţoiu, conducătorul grupului de rezistență armată anticomunistă “Haiducii Muscelului” de la Nucşoara

Print Friendly, PDF & Email

La 14 februarie 1921 s-a născut Toma Arnăuţoiu, conducătorul grupului de rezistență armată anticomunistă “Haiducii Muscelului” de la Nucşoara

Toma Arnăuţoiu a fost liderul grupului de rezistenta anti-comunista  armata de la Nucșoara, numit si “Haiducii Muscelului“, format in anul 1949 impreuna cu col. Gheorghe Arsenescu.

Peste 100 de persoane au sprijinit activ prin diferite forme grupul de luptatori, printre care se numara si Elisabeta Rizea. Cei care sprijineau in orice fel gruparile de luptatori anti-comunisti riscau sa fie arestati si torturati de catre autoritatile comuniste.

Lupta anti-comunista a lui Toma Arnăuţoiu s-a sfarsit in noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la penitenciarul Jilava, acolo unde a fost executat, insa gruparea condusa de el a reprezentat cea mai puternica si lunga rezistenta anticomunista din intreaga Europa.

La 14 februarie 1921 s-a născut Toma Arnăuţoiu, conducătorul grupului de rezistență armată anticomunistă “Haiducii Muscelului” de la Nucşoara

Luptator trecut prin focul razboiului dupa ce a fost trimis pe front in septembrie 1944 impotriva Germaniei, decorat cu Ordinul „Coroana României”, cl. a-V-a, cu spade și cu panglică de Virtute Militară și Frunze de Stejar, Toma Arnăuţoiu este trecut in rezerva la data de 9 august 1947.

Insa in anul 1949, impreuna cu col. Gheorghe Arsenescu, organizeaza grupul de rezistenta anti-comunista de la Nucșoara, jud. Muscel (in prezent jud. Argeș), din care faceau parte initial 16 persoane, printre care in mod surprinzator erau chiar si 4 femei.

Pentru a putea trece mai usor neobservati de catre autoritatile comuniste, dar si pe fondul unor neintelegeri, grupul s-a scindat, o parte dintre membrii grupului fiind arestati sau fiind ucisi in confruntarile cu fortele de securitate aflate la vanatoare de partizani pe urmele lor.

Grupul de luptatori care a supravietuit cel mai mult a fost cel condus de catre Toma Arnăuţoiu, insa cu mari eforturi si sacrificii, ducand o viata ascunsa, cu multe lipsuri si greutati, membrii grupului fiind nevoiti sa-si schimbe frecvent adaposturile si ascunzatorile de-a lungul a celor noua ierni in care au rezistat pana ce in cele din urma, in urma unei tradari, membrii gruparii au fost arestati impreuna cu alte persoane care i-au ajutat de-a lungul anilor si executati in noaptea de 18 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.

loading...

Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Transport GRATUIT la peste 50 lei! -50% la 2.000 de titluri