Rusinos! Cui i-au amplasat statuie la Satu Mare? Lui Szechenyi, cel care spunea: „Naţiunea ungară este aleasă de Dumnezeu pentru a domina toate popoarele din jurul ei”

Rusinos! Cui i-au amplasat statuie la Satu Mare? Lui Szechenyi, cel care spunea: „Naţiunea ungară este aleasă de Dumnezeu pentru a domina toate popoarele din jurul ei”

Fata de alte proiecte amanate si rasamanate din Romania, pentru care constructorii sau firmele desemnate cu acestea tot cer prelungiri peste prelungiri pentru termenele de predare, proiectul amplasarii unei statui care sa fie dezvelita tocmai pe 15 martie 2018 la Satu Mare, a mers snur! Fara nici macar cea mai mica greseala!

Nici un efort de orice fel n-a fost precupeţit, pentru ca dezvelirea statuii lui Szechenyi sa aiba loc in cele mai bune conditii posibile. Presa sătmăreană cred ca a facut deja bube dulci de la elogiile siropoase dedicate evenimentului: “Mii de maghiari sătmăreni prezenti la dezvelirea statuii lui Szechenyi”, “Manifestarile de 15 martie de anul acesta au fost de mai mare amploare decat anii trecuti”, etc … si tot asa, de ti se incleie degetele pe hartia de ziar si ochii pe ecran cand vezi asemenea titluri.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Dar cine este ma rog acest Szechenyi de se dau peste cap toti pentru el? Pai ne spune chiar el, in timpul unei Diete, atunci cand a afirmat ca:

 „Naţiunea ungară este aleasă de Dumnezeu pentru a domina toate popoarele din jurul ei”

Asadar, cand amplasezi un monument dedicat unui asemenea personaj pe teritoriul Romaniei, mesajul cred ca este destul de clar, pentru noi cel putin, pentru ca pentru presa locala se pare ca nu prea este…

Bineinteles, totul s-a facut la Satu Mare cu mare fast, cu maghiari imbracati in uniforme de husari calare pe cai, cu numeroase steaguri si insemne care nu au nici o legatura cu Romania, totul in cadrul unor manifestari de amploare si de atmosfera festiva. Curios este faptul ca la Satu Mare maghiarii nici macar nu sunt majoritari, insa asta nu pare sa conteze prea mult pentru ei…

Relevanta este si atitudinea autoritatilor locale, respectiv a edilului, fata de restul monumentelor dedicate unor personalitati romanesti: in vreme ce pentru monumentele maghiare nu se precupeteste nici un efort pentru a fi puse in valoare, iluminate pe timp de noapte si bine intretinute, monumentele romanesti sunt ignorate si lasate in paragina.

“Politia Locala Satu Mare o fi politia UDMR-ului si a Ungariei? 

Am fost ieri la statuia lui Szechenyi bacsi, sa o vad dar si daca s-a pus reflector pe ea. Pai cum sa nu se puna si inca unul cat se poate de modern. Insa de la Lucaciu s-au luat iar la celelalte busturi de romani din centru nu se pun. 

Si la nici 2 minute de cand am ajuns acolo,vad ca vin 2 politisti locali.Ma da pazit e ungurul asta ,care vroia ca maghiarii sa domine natiunile vecine lor. 

Dar aceeasi Politie Locala,nici nu mi-a raspuns cand am reclamat vandalizarea din vara de la bustul lui Avram Iancu.Cu greu mi-a raspuns dupa 3 luni de zile cand am insistat,ca steagul romanesc infipt in pamant s-a luat de catre primarie dupa 2 zile.
In care tara am ajuns sa traim?”, a scris Alexandru Cosma pe facebook

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Provocare! Gest sfidator cu steagul Ungariei facut de un politist de frontiera maghiar prin muntii României! N-ar fi timpul ca si autoritatile romanesti sa ceara niste explicatii la nivel diplomatic?

sâm mart. 17 , 2018
Provocare! Gest sfidator cu steagul Ungariei facut de un politist de frontiera maghiar prin muntii României! N-ar fi timpul ca si autoritatile romanesti sa ceara niste explicatii la nivel diplomatic? Am vazut de-a lungul timpului cum autoritatile din Ungaria au reactionat pentru te miri ce declaratii sau actiuni facute din […]
Provocare! Gest sfidator cu steagul Ungariei facut de un politist de frontiera maghiar prin muntii României! N-ar fi timpul ca si autoritatile romanesti sa ceara niste explicatii la nivel diplomatic?, Foto: facebook

Poate vă place și:

libris.ro