Ce declaratie politică avea Szechenyi: „Naţiunea ungară este aleasă de Dumnezeu pentru a domina toate popoarele din jurul ei”

Ce declaratie politică avea Szechenyi: „Naţiunea ungară este aleasă de Dumnezeu pentru a domina toate popoarele din jurul ei”

La aflarea veștii că în orașul lor va fi amplasată o statuie a lui István Széchenyi, românii din Satu Mare, populație majoritară (n.r. românii reprezintă 54,2% din populația totală a a orașului potrivit recensământului efectuat în 2011), nu s-au arătat deloc încântați de această inițiativă. Românii care mai cunosc și un pic de istorie, au contestat ba chiar din tot sufletul această decizie a autorităților locale, cunoscând activitatea politică și nu numai a acestui István Széchenyi, care declara în Dietă următoarele: „Naţiunea ungară este aleasă de Dumnezeu pentru a domina toate popoarele din jurul ei”.

În pofida opoziției românilor, statuia lui Széchenyi a fost inaugurată la Satu Mare prin manifestări fastuoase, cu numeroase steaguri maghiare și husari îmbrăcați în uniforme de epocă, cu o cheltuială deloc de neglijat pentru organizarea evenimentului respectiv.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Acum primarul Kereskényi Gábor, același primar care îi amenință pe români că în scurt timp își vor primi salariul în forinți în loc de lei, se bocește pe o rețea de socializare că statuia șovinului Széchenyi a fost …. vandalizată.

“Un nou gest regretabil și scandalos: statuia lui Széchenyi István din Piața Libertății a fost profanată în noaptea de marți spre miercuri. Este pentru a doua oară când statuia este vandalizată, la primul incident am preferat să păstrăm tăcearea tocmai pentru a nu crea tensiuni. Consider că alunecăm pe o pantă periculoasă, iar dacă vom asista impasibili urmările ar putea fi grave.
Am sesizat instituţiile competente pentru a sprijini Poliția Locală în vederea identificării autorilor şi tragerii lor la răspundere pentru fapta comisă. Autorii acestui gest rușinos vor fi identificați cu siguranță, în baza imaginilor surprinse de camerele de luat vederi din Piața Libertății. Solicit, din nou, ca profanarea monumentelor să fie considerată infracțiune de drept comun, iar făptașii să fie pedepsiți ca atare.
Dar, autorii morali sunt politruci care în ultimii doi ani au incitat mereu la ură și au încercat să provoace conflicte de natură etnică. Și vina lor este cel puțin la fel de mare ca și a celor care au executat. Aceștia se ascund în spatele unor marionete pe care le manevrează și finanțează. Politrucii știu că mesajele lor sunt goale de formă și conținut și nu pot câștiga capital politic decât într-un oraș dezbinat și dominat de ură.
Este regretabil că în anul în care se vorbește despre UNIRE, acești politruci provoacă asemenea conflicte. Le transmit de pe acum că nu ne lăsăm INTIMIDAȚI, că vom continua să unim, nu să dezbinăm, vom continua să construim, nu să demolăm.”,a scris Kereskényi Gábor pe facebook

Dar cine este mă rog acest Szechenyi de se dau peste cap toți pentru el? Păi ne spune chiar el, în timpul unei Diete, atunci când a afirmat că:

 „Naţiunea ungară este aleasă de Dumnezeu pentru a domina toate popoarele din jurul ei”

Așadar, când amplasezi un monument dedicat unui asemenea personaj pe teritoriul României, mesajul cred că este destul de clar, pentru noi cel puțin, pentru că pentru presa locală se pare că nu prea este…

Nici un efort de orice fel n-a fost precupeţit, pentru ca dezvelirea statuii lui Szechenyi să aiba loc în cele mai bune condiții posibile. Presa sătmăreană cred că a facut deja bube dulci de la elogiile siropoase dedicate evenimentului: “Mii de maghiari sătmăreni prezenți la dezvelirea statuii lui Szechenyi”, “Manifestările de 15 martie de anul acesta au fost de mai mare amploare decât anii trecuți”, etc …

Deci până la urmă cine pe cine a provocat la Satu Mare? Românii, care sunt majoritari în localitate, s-au tot plâns de la bun început că nu vor ca o statuie dedicată acestui individ să fie amplasată în orașul lor.

Nota noastră: În numele acestei dominări a popoarelor vecine propovăduite de indivizi precum Szechenyi s-au întâmplat atrocitățile din 1848-1849 și mai apoi masacrele odioase din Ardealul de Nord de după Dictatul de la Viena. Este o rușine că un asemenea monument există pe pământ românesc și că autoritățile statului au permis asemenea inițiative. Oricine predică intoleranța și neomenia nu este demn de a i se ridica un monument pe pământul strămoșilor noștri. La Satu Mare, monumentul lui Szechenyi este un monument închinat intoleranței… 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

COMUNICAT DE PRESĂ TRIMIS GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI ROMÂNIEI...!

mie sept. 5 , 2018
“COMUNICAT DE PRESĂ TRIMIS GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI ROMÂNIEI…! LANȚ UMAN LA PORȚILE ȚEBEI.. MOȚII S-AU ORGANIZAT ÎN GRUPURI DE LUPTĂ…! Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo. Nesimțirea politicienilor, a partidelor politice, zelul lor de termite mecanice, împing lucrurile spre o zi tragică […]

Poate vă place și:

libris.ro