RSS

17 septembrie 1941: Cu ocazia re…

Maghiarizarea forțat…

Câțiva oameni hotărâți pot schim…

Câțiva oameni hotărâ…

16 septembrie 1941: în Cluj auto…

La doar un an de la …

Zece revendicări imediate ale pr…

"În urma cele mai re…

În noaptea de 13 spre 14 septemb…

În noaptea din 13/14…

12 septembrie 1940: La Baia Mare…

Ziua de 12 septembri…

Viorica-Elisabeta Lupu va candid…

Viorica-Elisabeta Lu…

PNL-eii iubesc dictatura! Or fi …

PNL-eii iubesc dicta…

Eroul Național Avram Iancu a fos…

,,Și nu e român omul…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

25 Martie – Ziua Poliţiei Române

Print Friendly, PDF & Email

25 Martie – Ziua Poliţiei Române

Incepand cu anul 2002, anual pe 25 martie este sarbatorita Ziua Poliţiei Române, potrivit art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.

Alegerea acestei date a fost facuta anumit pentru a fi sarbatorita concomitent cu sarbatoarea crestina a Bunei Vestiri, simbolul creştin al Bunei Vestiri aflandu-se de altfel si pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat si pe actualul drapel al Poliţiei Române.

In anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica ii inmana Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (seful politiei de la acea vreme) drapelul fortelor de politie pe care era reprezentata sigla Steagului Agiei. Deloc intamplator, pe drapel alturi de sigla se afla o ghirlanda aurie in mijlocul careia este reprezentata Maica Domnului in momentul cand un inger ii aduce Buna Vestire.

25 Martie – Ziua Poliţiei Române

Pe primul drapel al Agiei, sub acvila cruciata neagra reprezentata pe panza era scris cu caractere chirilice:

“Făcutu-s-au acest steag al Agiei la petrecerea domnilor dintre pământeni ai Ţării Româneşti de Măria Sa Grigorie Ghika voevod, cu anii 1822, prin epistasia dumnealui vel Aga Mihăiţă Filipescu”Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info