RSS

A plecat dintre noi și istoricul…

A plecat dintre noi ș…

La 24 aprilie 1918 era semnat Tr…

La 24 aprilie 1918 er…

În timp ce Europa de Vest se bat…

În timp ce Europa de …

Pedeapsa cu moartea pentru viola…

Pedeapsa cu moartea p…

Ce-avem în fruntea României? Un …

Ce-avem în fruntea Ro…

Minuneeee! S-au trezit guvernanț…

Minuneeee! S-au trezi…

Închisoare de până la 2 ani pent…

Închisoare de până la…

Când apăreau astfel de imagini p…

Când apăreau astfel d…

Chris Terhes: "Bravo Coldea și M…

Chris Terhes: "Bravo …

Când până și bătuții în cap fac …

Când până și bătuții …

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Duminica Tomii, prima împărtășanie a copiilor în Haine Naționale

Print Friendly, PDF & Email

Duminica Tomii, prima împărtășanie a copiilor în Haine Naționale

Sfântu-Gheorghe, Covasna. Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Înainte de Sfânta Liturghie am dăruit parohiei ortodoxe cele 20 de costume naționale din partea românilor din țară si diaspora. Copiii prezenți le așteptau cu o oarecare curiozitate, dar si cu o anumită detașare explicabilă datorită vârstei lor.

Când le-au văzut însă, ochii lor începuseră a scânteia. Au intrat fetele într-o cămăruță si băieții în alta, pentru a se schimba. Au intrat copii și au ieșit oșteni. Cam la fel cum intrau odată ,,bibanii,, din civile în armată.

Costumul național, la fel ca uniforma militară, responsabilizează, te transformă. Aceste Haine nu sunt doar o formă, ci și un fond; ele transmit o tradiție si o luptă, mesajul lor fiind deasupra puterii omenești de înțelegere.

Am văzut asta în ochii majorității celor 300 de copii din Covasna si Harghita care au îmbrăcat acest scut identitar de-a lungul acțiunilor noastre comune. Nu contează vârsta. De la cel mai mic la cel mai mare, românul capată în timp ce poartă această Haină o strălucire în ochi, o anumită ținută, ține spatele drept, merge altfel, mai apăsat, mai viu.

Acestea se întâmplă mai ales dacă totul are loc într-un anumit cadru, la biserică, respectiv, în cazul uniformei ostășești, la jurământul militar. Atunci forma capătă fond. Din simpli tineri, devin Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene. Intră în comuniune cu Neamul.

Acesta este sensul.Sărutăm mâna si mulțumim pentru primirea deosebită vrednicilor preoți de la Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, părintelui Macarie, părintelui Mureșan si părintelui Ovidiu, precum si tuturor enoriașilor care ne-au primit cu brațele deschise si cu lacrimi de fericire în ochi.

Sărut mâna doamnei Maria din Sfântu-Gheorghe pentru tot ajutorul acordat, să știe că un român falnic cu care am avut onoarea să dau mâna, mi-a spus la sfârsitul slujbei religioase: ,,fiți siguri cu totii de un singur lucru: nu vom uita că suntem români”.

Doamne ajută frați si surori, fiți în Credință și veți avea Nădejde, fiecare pas de luptă contează pentru Țara aceasta si pentru Mântuirea voastră.

Autor / Foto: Mihai Tîrnoveanu


Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!
Daca ne apreciati munca, acum puteti dona si in contul nostru de Paypal


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...

Male Leisure Canvas Sports Sling Bag

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline