libris.ro

Sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Codul Administrativ

Sesizare de neconstituţionalitate cu privire la Codul Administrativ

Un număr de 44 de deputați a formulat o sesizare de neconstituţionalitate referitoare la Legea privind Codul Administrativ (Pl-x nr. 369/2018).

În motivarea sesizării de neconstituţionalitate formulată de grupul de 44 de deputați, se argumentează faptul că Legea privind Codul Administrativ este neconformă cu o serie de prevederi din Constituția României.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


  • Articolul 3 contravine Art. 121 alin (1) și Art.  122 alin (1) din Constituția României   Potrivit Constituției, art 121 alin (1), „Autorităţile administraţiei publice, prin care se realizează autonomia locală în comune şi în oraşe, sunt consiliile locale alese şi primarii aleşi, în condiţiile legii.”  în timp ce la art. 22 alin (1)  „Consiliul judeţean este autoritatea administraţiei publice pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale şi orăşeneşti, în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean.”  Cu toate acestea, potrivit art. 3 din Codul Administrativ, pe lângă cele trei autorități ale administrației publice locale prevăzute în mod expres și limitativ de Constituție, prin textul criticat acest statut este conferit inclusiv președinților consiliilor județene, în mod individual, se arată în motivarea sesizării de neconstituționalitate
  • Articlolul 210 contravine Art. 16 alin (1), Art. 138 alin (5) și Art.147 alin (4) din Constituția României. Potrivit art. 16 alin (1) din „Constituție, Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.”
  • Articolul 255 contravine Art. 123 alin (5) din Constituție. Potrivit art. 123 alin (5) din Constituția României, „Prefectul poate ataca, în faţa instanţei de contencios administrativ, un act al consiliului judeţean, al celui local sau al primarului, în cazul în care consideră actul ilegal. Actul atacat este suspendat de drept.”.
  • Articolul 94 alin (1) și (2), și art. 195 alin (2) și (3) contravin art. 120 alin (2) din Constituție. Potrivit art. 120 alin (2) din Constituția României, „În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere semnificativă se asigură folosirea limbii minorităţii naţionale respective în scris şi oral în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu serviciile publice deconcentrate, în condiţiile prevăzute de legea organică.”. Ori prin art. 94 alin (1) din Codul Administrativ se impune obligativitatea folosirii limbii materne ale minorităților naționale nu doar autorităților administrației publice locale și serviciilor publice deconcentrare, enumerate limitativ la Legea fundamentală, ci și instituțiilor publice aflate în subordine, organismelor prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturilor, ceea ce contravine art. 120 alin (2) din Constituție

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info