Comunicat de presă: Eclipsă totală de Lună – 27 iulie 2018

Pe 27 iulie 2018 va avea loc o eclipsă totală de Lună, cel mai important fenomen astronomic din acest an, şi cea mai lungă eclipsă totală din secolul 21, cu durata totalităţii de 1 oră şi 42 de minute.

Fenomenul se va produce în seara zilei de 27 iulie 2018, începând cu ora 20.14, şi se va continua târziu în noapte, eclipsa se va încheia pe 28 iulie 2018, ora 2.28.

Din România eclipsa va fi vizibilă în întregime, maximul producându-se la ora 23.21 (ora de vară). Ultima eclipsă totală de Lună observabilă din ţara noastră în astfel de condiţii a avut loc pe 15 iunie 2011.

Mai mult de atât, chiar pe 27 iulie 2018, planeta Marte se va afla aproape de Lună, distanţa unghiulară va fi de 6,4 grade. Ca spectacolul ceresc să fie complet, în aceeaşi noapte planeta Marte va fi la opoziţie. Când o planeta se află la opoziţie o putem observa în cele mai bune condiţii pe cer toată noaptea, având maximul de strălucire şi diamentrul aparent maxim vizibil prin telescop.

Cu prilejul acestui fenomen astronomic, echipa de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, va organiza mai multe activităţi cu scopul popularizării şi promovării astronomiei în rândul publicului.

În seara zilei de 27 iulie 2018 (vineri) ora 19.00, vă invităm la sediul Observatorului Astronomic, str. Republicii nr. 235, la o prezentare publică, unde o să vorbim despre eclipsele de Lună.

Între orele 21.00 – 1.30, o să organizăm observaţii astronomice în stradă, în zona parcului „Victor Ion Popa” (pe trotuar la strada principală).

În acelaşi timp, cu ajutorul telescopului principal de la sediul Observatorului Astronomic, o să transmitem live eclipsa totală de Lună pe facebook. Pagina oficială a Planetariului şi a Observatorului Astronomic din Bârlad: www.facebook.com/astrobarlad , şi pe site-ul AstroBârlad: www.astrobarlad.wordpress.com.

Observaţiile astronomice din stradă şi transmisia live pe Internet vor fi posibile numai dacă cerul va fi senin!

Dumitru Ciprian Vîntdevară

Muzeograf Planetariu/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad
Web site: www.astrobarlad.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/astrobarlad

Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns