libris.ro

Subprefectul de Cluj se ține de glume proaste: cine a avut cu adevărat obsesia asimilării?

Pentru un maghiar cu minime cunoștințe de istorie, o istorie reală sub formele cunoscute de întreaga Europă, nicidecum o istorie paralelă, alternativă, așa cum le-a plăcut din păcate numeroșilor istorici unguri să producă, a vorbi despre o obsesie a asimilării naționalităților este ca și cum cineva ar vorbi de funie în casa spânzuratului. Și totuși acest lucru se întâmplă: o apariție editorială controversată îl are ca autor tocmai pe subprefectul de Cluj, Gyorke Zoltan.

Printre ultimele noutăți ale propagandei maghiare pentru îndobitocirea românilor naivi și creduli se numără și această apariție editorială care a avut loc la Cluj Napoca, la Muzeul de Arta, la sfârșitul anului 2017: “Napoca. O istorie recentă a Clujului. Obsesia romanizării sub două regimuri politice 1974-2014”. Autor? Nineni altul decât controversatul subprefect de Cluj Napoca (n.r. Györke Zoltán).

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Nu știam până acum despre această carte publicată până nu ne-a anunțat pe e-mailul redacției un colaborator și prieten al publicației nostre, dar nu ne miră deloc. Vedem de asemenea că postfața este semnată tocmai de către Lucian Boia.

” Iată o reconstituire extrem de minuțioasă, bazată în deosebi pe izvoare inedite, a ”cazului Cluj-Napoca”. Punctul de plecare al acestei ciudate povești îl constituie ședința CPE al PCR, din 15 octombrie 1974, când Nicolae Ceaușescu a propus – în fapt, a decis – adăugarea denumirii antice Napoca la numele binecunoscut al Clujului. După prăbușirea comunismului, diverse localități botezate sau rebotezate sub regimul comunist au revenit la numele inițial. Nu însă și Cluj-Napoca. (…) O carte interesantă și convingătoare. Lucian Boia, noiembrie, 2017 ” , se arată în postfața cărții semnată de către Lucian Boia

Subprefectul de Cluj se ține de glume proaste: cine a avut cu adevărat obsesia asimilării?, Foto: facebook.com/edituramega
Subprefectul de Cluj se ține de glume proaste: cine a avut cu adevărat obsesia asimilării?, Foto: facebook.com/edituramega

Este evident o carte de propagandă antiromânească. Cifrele vorbesc pentru români: din peste un milion de etnici români / românofoni de pe teritoriul Ungariei la 1918 au mai rămas în zilele noastre abia vreo câteva zeci de mii de români și până și aceia aflați în plin proces de maghiarizare / asimilare, pe când din aproximativ un milion de unguri prezenți / rămași pe teritoriul României la 1918 (n.r. trebuie luată în calcul aici și plecarea optanților unguri) s-a ajuns undeva la peste un milion de maghiari ( între 1,2 – 1,3 milioane de maghiari).

Romanii din Ungaria din Crisana de Vest au fost maghiarizati
Romanii din Ungaria din Crisana de Vest au fost maghiarizati

Te și miri că au tupeul să vorbească despre românizare ținând cont de ceea ce s-a întâmplat cu populația românească de pe teritoriul Ungariei sau cu cea din regiunea RAM. Dacă stăm puțin și comparăm cifrele de mai sus, atunci unde este cu adevărat obsesia?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info