libris.ro

Păpăuți, Covasna, ultimii pași către maghiarizare

Pas cu pas, până și ultimele sate cu populație majoritar românească din județele Harghita și Covasna sunt supuse unor presiuni și siluiri constante, pentru a fi forțate să se maghiarizeze. Rețeta este simplă: indiferent de partidele care s-au rotit în ultimele decenii la guvernarea României, UDMR-ul a recurs la șantaj și la presiuni politice pentru a strecura ori de câte ori a avut ocazia legi antiromânești care să le permită asimilarea aparent „legală” a minorităților nemaghiare de pe teritoriul județelor controlate de către UDMR-iști.

De la proiecte legislative, hotărâri de guvern, sau hotărâri de consiliu local, pas cu pas s-a pus în scenă, an după an, o amplă acțiune de deznaționalizare și asimilare a ultimilor români din localitățile majoritar românofone din Harghita, Covasna, Mureș și alte localități în care UDMR-ul își face de cap prin România.

Școala Gimnazială din Păpăuți, jud. Covasna, înghițită prin „fuzionarea prin absorbție” de către Școala Gimnazială Mikeș Kelemen Zagon

După pierderea personalității juridice a Școlii Gimnaziale Păpăuți din cauza scăderii numărului de elevi (n.r. este nevoie de un număr de peste 300 de elevi pentru ca o unitate școlară să-și păstreze personalitatea juridică), în urma unui așa zis plan de reorganizare, s-a hotărât fuzionarea prin absorbție a Școlii Gimnaziale Păpăuți și preluarea activității de către Școala Gimnazială Mikeș Kelemen Zagon.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Prin Hotărârea Nr 62/2016 a Consiliului Local al comunei Zagon din județul Covasna, Școala Gimnazială Mikeș Kelemen Zagon a intrat în posesia patrimoniului Școlii Gimnaziale Păpăuți, iar salariații școlii din Păpăuți au fost preluați sub transfer de școala din Zagon ( Mikeș Kelemen). Practic, această hotărâre de CL din 2016 este ultima picătură prin care învățământul în limba română pentru copiii dintr-un sat cu populație majoritar românească ajunge la mila tartorilor din UDMR, iar dascălii români își pierd frecvent locurile de muncă și orele de la catedră în favoarea celor maghiari, aceștia din urmă fiind preferați și favorizați datorită … bilingvismului.

În acest moment, au mai rămas la Școala din Păpăuți doar două clase în învățământul primar și două clase în învățământul gimnazial,
ce funcționează în regim de predare simultan la secția română. În timp ce profesorii români sunt ori alungați din sistem, ori întâmpină dificultăți uriașe pentru obținerea unor posturi în învățământul din zonă, nu același lucru se întâmplă și cu cei maghiari, considerați bilingvi, cărora li se deschid mult mai ușor ușile și oportunitățile pentru a le înlesni intrarea în sistemul de învățământ.

Pas cu pas, ajutate și de o „legislație” antiromânească, cadrele didactice cu origini maghiare le înlocuiesc pe cele românești sub tot felul de pretexte și condiții bizare, prin care sunt invocate necesitatea multiculturalismului și a bilingvismului. Ciudat este că atunci când sunt invocate drepturile minorităților, tocmai nerespectarea drepturilor minorității românești din anumite zone ale României nu este luată în calcul.

În numele drepturilor minorităților, adeseori întregi comunități românești sunt abandonate la cheremul unor șovini și extremiști care n-au învățat de-a lungul istoriei nici până în zilele noastre să conviețuiască în armonie cu alte seminții. Multiculturalismul a eșuat nu doar în Europa și în lume, ci și în România! Acesta nu se poate numi multiculturalism, când celor cărora le tot dai drepturi și libertăți, iar ei se folosesc de acestea numai pentru abuzuri și asimilarea celor de alt neam și alte limbi,
sfidează ideea de dreptate și drept la identitate.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Fandel Mihai

C.E.O. la glasul.info, Redactor șef la Glasul.info Director General la MAGAZIN CRITIC Președinte la Uniunea Jurnaliștilor Independenți din România Consultant Media la Comunitatea Identitară Iași Contact: fandelmihai@glasul.info