Clădirea Muzeului de Istorie Naturală din Iași de pe bulevardul Independenței va intra într-un proces de reabilitare. Primăria Iași a pregătit toate documentele necesare pentru accesarea de fonduri europene.
Peste 13 milioane de lei pentru lucrările de consolidare a muzelui vor fi accesate prin Programul Operational Regional 2014-2020. Lăsată ani la rând într-o stare evidentă de degradare, fosta casă Roset va avea parte în sfârșit de lucrări de reabiliare și consolidare.
“Fosta casă a vornicului Costachi Sturdza găzduiește din 1840 primul muzeu de istorie naturală din Principatele Române, cu colecții unicat în peisajul științific românesc. Actualmente, colecția muzeală deține peste 300.000 de exemplare de animale, plante și minerale. Clădirea a rămas în memoria națională printr-un eveniment decisiv pentru nașterea României moderne.
Într-o sală denumită “Cabinetul Elefantului”, în noaptea de 3 ianuarie 1859, deputații din Partida Națională au hotărât candidatura unionistului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, după dezbateri furtunoase. Se spune că discuțiile au fost atât de aprinse încât Lască Rosetti, ulterior ministru în guvernul Cuza, a trebuit să încuie sala pentru a-i determina pe membri să ia o decizie. Astăzi există în muzeu o sală dedicată acestui moment istoric.”, se arată pe o placă informativă așezată în fața Muzeului de istorie naturală din Iași
Fosta casă Roset, devenită de la 1840 sediu pentru primul muzeu de istorie naturală din Principate, este o clădire clasată monument istoric care adăpostește în prezent Muzeul de Istorie Naturală din Iași și Societatea de Medici și Naturaliști.
Casa Roset a fost construită între anii 1801- 1811, pe locul unei case mai vechi ce a aparținse temporar și cronicarului Ion Neculce. Proprietarii se tot schimbă de-a lungul istoriei până ce este într-un final cumpărată în 1844, cu suma de 3000 de galbeni, de către Societatea de Medici și Naturaliști, care își înființează în clădire atât sediul lor, cât și Cabinetul de Istorie Naturală.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, intrat în trecut chiar el personal prin malaxorul “Jusției Independente” patronate de Kovesi în concubinaj para-instituțional cu Coldea, Maior, Ponta și alte figuri triste care erau preocupate mai mult de jocuri oculte pentru putere și pentru bani, decât de interesele României, face la rândul său […]