RSS

“Democrația secolului al XXI - l…

Declinul „democrație…

14 ani de la moartea Patriarhulu…

„Acrede în Hristos î…

Psihopatia omoară România! Sclav…

Psihopatia omoară Ro…

Jocurile Olimpice Tokyo: program…

România a cucerit jo…

Ăștia pur și simplu nu se opresc…

Încă trei dosare și …

Procuror italian antimafia: "Spe…

Procuror italian ant…

Un preot care duce gratis copii …

„Copiii auzitori să …

Un grup de "intelectuali români"…

Un grup de intelectu…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Încep procedurile pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală din Iași

Print Friendly, PDF & Email

Clădirea Muzeului de Istorie Naturală din Iași de pe bulevardul Independenței va intra într-un proces de reabilitare. Primăria Iași a pregătit toate documentele necesare pentru accesarea de fonduri europene.

Peste 13 milioane de lei pentru lucrările de consolidare a muzelui vor fi accesate prin Programul Operational Regional 2014-2020. Lăsată ani la rând într-o stare evidentă de degradare, fosta casă Roset va avea parte în sfârșit de lucrări de reabiliare și consolidare.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași, fosta casă Roset, aflat pe bvd Independenței

“Fosta casă a vornicului Costachi Sturdza găzduiește din 1840 primul muzeu de istorie naturală din Principatele Române, cu colecții unicat în peisajul științific românesc. Actualmente, colecția muzeală deține peste 300.000 de exemplare de animale, plante și minerale. Clădirea a rămas în memoria națională printr-un eveniment decisiv pentru nașterea României moderne.

Într-o sală denumită “Cabinetul Elefantului”, în noaptea de 3 ianuarie 1859, deputații din Partida Națională au hotărât candidatura unionistului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, după dezbateri furtunoase. Se spune că discuțiile au fost atât de aprinse încât Lască Rosetti, ulterior ministru în guvernul Cuza, a trebuit să încuie sala pentru a-i determina pe membri să ia o decizie. Astăzi există în muzeu o sală dedicată acestui moment istoric.”, se arată pe o placă informativă așezată în fața Muzeului de istorie naturală din Iași


Muzeul de Istorie Naturală din Iași, fosta casă Roset, aflat pe bvd Independenței

Fosta casă Roset, devenită de la 1840 sediu pentru primul muzeu de istorie naturală din Principate, este o clădire clasată monument istoric care adăpostește în prezent Muzeul de Istorie Naturală din Iași și Societatea de Medici și Naturaliști.


Muzeul de Istorie Naturală din Iași, fosta casă Roset, aflat pe bvd Independenței

Casa Roset a fost construită între anii 1801- 1811, pe locul unei case mai vechi ce a aparținse temporar și cronicarului Ion Neculce. Proprietarii se tot schimbă de-a lungul istoriei până ce este într-un final cumpărată în 1844, cu suma de 3000 de galbeni, de către Societatea de Medici și Naturaliști, care își înființează în clădire atât sediul lor, cât și Cabinetul de Istorie Naturală.

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info