libris.ro

Încep procedurile pentru reabilitarea Muzeului de Istorie Naturală din Iași

Clădirea Muzeului de Istorie Naturală din Iași de pe bulevardul Independenței va intra într-un proces de reabilitare. Primăria Iași a pregătit toate documentele necesare pentru accesarea de fonduri europene.

Peste 13 milioane de lei pentru lucrările de consolidare a muzelui vor fi accesate prin Programul Operational Regional 2014-2020. Lăsată ani la rând într-o stare evidentă de degradare, fosta casă Roset va avea parte în sfârșit de lucrări de reabiliare și consolidare.

Muzeul de Istorie Naturală din Iași, fosta casă Roset, aflat pe bvd Independenței

„Fosta casă a vornicului Costachi Sturdza găzduiește din 1840 primul muzeu de istorie naturală din Principatele Române, cu colecții unicat în peisajul științific românesc. Actualmente, colecția muzeală deține peste 300.000 de exemplare de animale, plante și minerale. Clădirea a rămas în memoria națională printr-un eveniment decisiv pentru nașterea României moderne.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Într-o sală denumită „Cabinetul Elefantului”, în noaptea de 3 ianuarie 1859, deputații din Partida Națională au hotărât candidatura unionistului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, după dezbateri furtunoase. Se spune că discuțiile au fost atât de aprinse încât Lască Rosetti, ulterior ministru în guvernul Cuza, a trebuit să încuie sala pentru a-i determina pe membri să ia o decizie. Astăzi există în muzeu o sală dedicată acestui moment istoric.”, se arată pe o placă informativă așezată în fața Muzeului de istorie naturală din Iași


Muzeul de Istorie Naturală din Iași, fosta casă Roset, aflat pe bvd Independenței

Fosta casă Roset, devenită de la 1840 sediu pentru primul muzeu de istorie naturală din Principate, este o clădire clasată monument istoric care adăpostește în prezent Muzeul de Istorie Naturală din Iași și Societatea de Medici și Naturaliști.


Muzeul de Istorie Naturală din Iași, fosta casă Roset, aflat pe bvd Independenței

Casa Roset a fost construită între anii 1801- 1811, pe locul unei case mai vechi ce a aparținse temporar și cronicarului Ion Neculce. Proprietarii se tot schimbă de-a lungul istoriei până ce este într-un final cumpărată în 1844, cu suma de 3000 de galbeni, de către Societatea de Medici și Naturaliști, care își înființează în clădire atât sediul lor, cât și Cabinetul de Istorie Naturală.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info