26 septembrie 1901: O coroană depusă la mormântul lui Avram Iancu le-a adus exmatricularea și un proces

Gheorghe Novacovici, Ioan Scurtu și Coriolan Steer, cei trei studenți români de la Cluj care la 31 Decembrie 1899 depuneau la mormântul lui Avram Iancu de la Țebea o coroană cu tricolor și inscripția „Tinerimea română, lui Avram Iancu. Dormi în pace, noi veghem”, intonând „Deșteaptă-te române!”

Pentru gestul lor, autoritățile maghiare le-au intentat proces celor trei studenți, aceștia fiind condamnați. Acțiunea i-a costat nu doar exmatricularea, ci și temniță grea.

„Tinerimea română, lui Avram Iancu. Dormi în pace, noi veghem”

„Sărmanul Gheorghe cel mult hărţuit de soartă, Gheorghe cel vesel, Gheorghe cel vecinic spiritual şi ironic s’a stins fără aşteptare. El a fost figura cea mai cunoscută şi mai populară a studențimii noastre.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Gheorghe Novacovici, patriot român arestat pentru depunerea unei coroane la mormântul lui Avram Iancu

Dar reputaţia generală şi-a stabilit-o acum sunt zece ani, când dimpreună cu alți doi colegi Ioan Scurtu şi Goriolan Şteer el a depus la mormântul delà Ţebea cununa studențimii din Cluj. Procurorul a intentat celor trei inimoşi tineri proces şi tribunalul din Deva i-a osândit la câte o lună şi jumătate de temniţă.

Gheorghe Novacovici, patriot român arestat pentru depunerea unei coroane la mormântul lui Avram Iancu
Gheorghe Novacovici, patriot român arestat pentru depunerea unei coroane la mormântul lui Avram Iancu

Universitatea din Cluj a mai adăugat la asta eliminarea celor trei tineri delà toate facultăţile din Ungaria. Ei fură atunci siliţi să pribegească în străinătate la Graz şi Viena. Novacovici merse în Austria. Numai târziu ministrul iertă fapta frumoasă pornită din un avânt generos al unei inimi pline de idealism.

Acasă Gheorghe Novacovici a luat parte la mai multe campanii electorale. Îmbrăcat adesea în haine ţărăneşti el a cutrierat satele cercurilor delà Nădlac, Pecica, Sasca dovedindu-se un neîntrecut agitator. Vesel şi inteligent, neliniştit şi uşuratic, Novacovici a fost un tip de adevărat bohém, care nu cunoştea oroare mai mare decât liniştea unei vieţi ordonate. El a sucombat acestei patimi.

Acum câteva zile încă bolnav, el a zis unui prieten: Cel dintâi suflu rece al vântului de toamnă mă va stinge. Mai curând decât s’ar fi putut crede, prorocirea lui s’a împlinit. Moartea lui va stîrni regrete generale. Le împărtăşim şi noi al căror colaborator a fost.”, scria Tribuna la data de 5 septembrie 1908

Poezia rostită de Gheorghe Novacovici, versuri compuse ad-hoc, în care cinstea memoria eroului național Avram Iancu la mormântul de la Țebea, a înflăcărat inimile și sufletele moților prezenți la eveniment, care au început să intoneze cântece patriotice împreună cu studențimea clujeană. Asta până ce evenimentul a fost oprit de jandarmii unguri care confiscă coroana pe care scria „Tinerimea română universitară, Eroului Naţional Avram Iancu, 1848, dormi în pace, noi veghem”, și îi arestează pe studenți.

O coroană depusă la mormântul lui Avram Iancu le-a adus exmatricularea și un proces
O coroană depusă la mormântul lui Avram Iancu le-a adus exmatricularea și un proces

„În luna decembrie a anului 1899, Ioan Scurtu publică poeziile „Procurorul hienă” şi „Fluierul lui Iancu”, precum şi articolul „Pretindem satisfacţie”, iar Gheorghe Novacovici publică un „Apel la tinerime”, toate cu scopul de a provoca o reacţie fermă la batjocorirea eroului naţional”, scrie dacoromania-alba.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Laurențiu Rebega: UDMR este un produs toxic, care se menține la putere prin șantaj și amenințări

sâm mart. 16 , 2019
” UDMR este disperat că nu va face pragul electoral, așa că ne amenință cu autonomia”, scrie Laurențiu Rebega Europarlamentarul român Laurențiu Rebega consideră că „UDMR este disperat că nu va face pragul electoral, așa că ne amenință cu autonomia”, și că referirile pe care le fac liderii UDMR cu […]

Poate vă place și:

libris.ro