“În perioada sovietică, oamenii gospodari au fost duși toți în Siberia, intelectualitatea a fost nimicită, și a rămas plebea. Eu îmi amintesc din copilărie, că tot suntem la 27 martie, despre cum am descoperit eu cuvântarea lui Constantin Stere, cea din Sfatul Țării, unul dintre discursurile cele mai importante.
Părinții mei în perioada interbelică primeau Luminătorul, Viața Basarbiei, plus alte reviste. Mama mea citea, le aveam… Și părinții și bunicii erau oameni înstăriți, erau oameni care aveau și acțiuni la Banca Unirea, și se ocupau serios de gospodărie, dar, ce s-a întâmplat: când au venit sovieticii, biblioteca românească nu puteai s-o păstrezi.
Oamenii se temeau… Tata a fost dus la munci forțate, și mama zice: “nici nu mă puteam despărți de cărți, dar în același timp știu ce pățeau alții care erau duși în Siberia”. Și ea și-a decupat pagini din Viața Basarabiei, pagini pe care le păstrez și până astăzi, am o colecție întreagă, pagini din Luminătorul, din alte reviste… Le-a decupat, le-a făcut suluri, și le-a învelit, și le-a ascuns în maldărele de stuf de la acoperișul căsoaiei. În maldăr în mijloc le băga.
Când venea sâmbăta sau duminica, se urca în pod, era lumină că lăsa ușa deschisă, și … citea din când în când, pentru a-și aminti: poezii, erau până și instrucțiuni de gospodărire, de agricultură, etc. Și tata la fel. Ei citeau. Mai ales duminicile când aveau timpul.
Mama m-a învățat să citesc alfabetul latin, din acele pagini. Eu de aceea le păstrez și până acuma, cu sacralitate, pentru că sunt documente, o mărturie… Deci n-am putut păstra toate cărțile. Și printre ele, când eram eu de acum elev, dau printre aceste foi de cuvântarea lui Stere. (…)
Eu de multe ori le spuneam fraților de peste Prut: voi ați fost mult mai fericiți. Da, a fost și la voi regim comunist, o copie a celui sovietic, dar totuși ați avut acces la clasicii români. La noi erau interziși! Erau interziși scriitorii români. Noi nu-i aveam pe Arghezi, pe Blaga. Eu am avut norocul unei profesoare bătrâne care în clasa a 9-a mi-a dat să citesc Arghezi și Blaga. Și m-au transformat în mod radical…”, a rostit academicianul Valeriu Matei în cadrul unei conferințe dedicate împlinirii a 101 ani de Unirea Basarabiei cu România
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment