Ce au fost și pentru ce erau pregătite fostele Divizii Secuiești, propuse în Senat pentru reînființare!!

Divizia Secuiască ( Székely Határőr Hadosztály) a fost o formațiune paramilitară înființată în Ardealul de Nord după odiosul Diktat de la Viena. Modalitatea în care Transilvania a fost ”separată” în 1940 a făcut ca apărarea de către Ungaria a „colțului secuiesc”, să fie executată prin „forțe locale” pregătite/instruite, ca și acum, prin instruiri periodice de către ofițeri rezerviști.

Divizia Secuiască ( Székely Határőr Hadosztály) a fost o formațiune paramilitară înființată în Ardealul de Nord după odiosul Diktat de la Viena. Modalitatea în care Transilvania a fost ”separată” în 1940 a făcut ca apărarea de către Ungaria a „colțului secuiesc”, să fie executată prin „forțe locale” pregătite/instruite, ca și acum, prin instruiri periodice de către ofițeri rezerviști.

Acapararea „Ținutului”, legat doar printr-o cale ferată de restul statului ungar în granițele sale etnice, se anticipa să devină o problemă dificil de soluționat. Ca atare, Divizia Secuiască a fost destinată să contribuie, la nevoie, la o acțiune locală a trupelor din secuime, în  ipoteza că respectivele trupe ar fi fost izolate de restul forțelor armate ungare, prin ocuparea  aliniamentului  Sărmășel–Vatra Dornei. Ca atare, „colțul secuiesc”(…actualul ținuta fost alimentat cu stocuri de muniții și furnituri militare.

Prim ministrul Károlyi Mihály inspectează Divizia Secuiască de la Satu Mare, 2 Martie 1919

Teritoriul de pe care această formațiune a recrutat etnici maghiari și secui, seduși propagandistic, a fost „format” din cel al fostelor scaune secuiești.  Au existat patru regimente de gardă secuiască, acestea având sediile la Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe și Odorheiu Secuiesc.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

 Regimentele au cuprins în structură 9 batalioane volante (un batalion având în 1943 câte 4 companii a 250 de oameni) și câte o companie fixă pentru fiecare localitate… Atât regimentele, cât și batalioanele componente au fost comandate de către ofițeri activi sau în rezevă, iar companiile de către ofițeri din partea locului, aflați în rezervă.

Ce au fost și pentru ce erau pregătite fostele Divizii Secuiești, propuse în Senat pentru reînființare!!
Adunare a soldaților din Divizia Secuiască, 2 Martie 1919 Satu Mare

Pregătirea militară a recruților s-a făcut la un centru de instrucție din Sovata care avea cadre active de infanterie și artilerie in rezerva sau detașate de la unitățile militare din regiune. Cu începere din anul 1942, aici au fost concentrate pentru trei săptămâni serii de câte 2.000 de soldați, subofițeri și ofițeri, lăsate apoi la vatră. Formațiunea a fost dotată cu armament, și muniția subunităților din diverse localități au fost păstrate la posturile comunale de jandarmi, iar cea a batalioanelor la sediile acestora.

Sursa: ioncoja.ro

[one_half]


Insigna militară pentru Divizia Secuiască

[/one_half]

De asemenea, după odiosul Diktat de la Viena au fost organizate și așa numitele “gărzi populare”, grupări paramilitare constituite în exclusivitate din maghiari, aveau ca scop oficial protejarea “averii și vieții populației”, însă care de fapt persecutau frecvent românii transilvăneni.

În județul Mureș, în comuna Roteni, cu o populație de circa 2000 de unguri și doar 65 de români, ungurii au pus presiune pe români pentru ca aceștia să se convertească la cultul reformat. Cu toate aceste presiuni exercitate asupra lor, doar 4 români au cedat și au trecut la acest cult religios. După îndepărtarea totală a administrației românești, s-a format o așa numită “gardă populară”, compusă exclusiv din unguri, ai căror membri au continuat să-i persecute pe români: “au confiscat întreaga avere a bisericii greco-catolice, în casele parohiale au fost cazate familii de maghiari care nu posedau locuinţe, iar în incinta biserii a fost instalat un atelier de fierărie”( Arhiva Naţională Istorică Centrală, fond lnspectoratul General al Jandarmeriei, Centrala, dosar 39/1947, vul. Il ).

Sursa: Glasul.info

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Klaus Iohannis: „În România avem persoane publice care au dificultăți în a se exprima”

joi apr. 18 , 2019
Pe site-ul administrației prezidențiale din România au fost publicate intervențiile președintelui României, Klaus Iohannis, din cadrul evenimentului de lansare a volumului „EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”.

Poate vă place și:

libris.ro