RSS
TwitterFacebookPinterest

Constantin Codreanu: Peste 1.000 de basarabeni mai aproape de cetăţenia română datorită Centrului pe care l-am lansat la Chişinău

1.075 de basarabeni care se află în proces de redobândire a cetăţeniei române au beneficiat de asistenţă oferită în cadrul Centrului pentru Cetăţenie Română din momentul lan-sării acestuia, la Chişinău, de către deputatul Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Deputatul a înfiinţat Centrul pentru Cetăţenie Română, la sfârşitul anului 2017, în cadrul Biroului Parlamentar de la Chişinău, acolo unde echipa sa oferă consultaţii privind întreg procesul de redobândire a cetăţeniei române. În cadrul Centrului, basarabenii obţin su-port absolut gratuit cu privire la paşii pe care trebuie să-i urmeze în a-şi redobândi cetăţenia română, precum şi consultaţii referitor la actele de stare civilă, de identitate şi călătorie româ-neşti. Numărul basarabenilor care solicită redobândirea cetăţeniei române creşte de la an la an, iar instituţiile responsabile ale statului român nu reuşesc să facă faţă numeroaselor solicitări.

Activitatea Centrului pentru Cetăţenie Română vine ca răspuns pentru această realitate, făcând parte din seria demersurilor deputatului Constantin Codreanu de facilitare a procesului de re-dobândire a cetăţeniei române.Ideea de a crea acest Centru a apărut în cadrul Atelierului legislativ cu genericul „Legea cetăţeniei române, necesităţi de ajustare”, organizat la Chişinău, în 2017, în urma dis-cuţiilor cu cetăţenii şi reprezentanţii mediului asociativ românesc din Republica Moldova.

„Încetăţenirea etnicilor români din Republica Moldova este o soluţie pe care ne-o putem oferi nouă ca stat pentru soluţionarea problemei demografice pe care o are România. Totodată, creşterea numărului basarabenilor care-şi redobândesc cetăţenia română reprezintă un pas important în procesul de unificare a celor două state româneşti. Sunt convins că Centrul va continua să impulsioneze substanţial procesul de repunere a basarabenilor în drepturile fireşti de cetăţeni români, la care aceştia nu au renunţat niciodată şi de care au fost privaţi în mod abuziv.

apiland.ro

După soluţionarea problemei cunoscute ca «dosarul minorilor non-cetăţeni», care afecta circa 40 de mii de persoane, următorul obiectiv declarat şi asumat, des-pre care am vorbit în repetate rânduri, a fost cel de dublare a membrilor Comisiei pentru Cetă-ţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie în conformitate cu Ordonanţa de Ur-genţă a Guvernului nr. 65/2017.

Ca şi în cazul minorilor non-cetăţeni, am ajuns la concluzia că demersurile politice nu sunt suficiente. Tocmai de aceea, astăzi, dau start unei petiţii pe care vă invit să o semnaţi pe www.constantincodreanu.ro şi pe care urmează să o prezint la finalul aceste sesiuni parlamentare viitorului Ministru al Justiţiei în subordinea căruia se află ANC, precum şi Ministrului Finanţelor Publice de la care vom solicita fondurile necesare pentru a transpune în realitate această solicitare”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]