Vineri, 19 aprilie 2019, a avut loc la Satu Mare lansarea a două volume de suflet pentru românii din Transilvania: “Ardealul pământ românesc” (Problema Ardealului văzută de un american), Milton G. Lehrer. Editura Citadela, 2018, și “Românii din Transilvania în Primul Război Mondial. 1914-1918”, Ioan Bâtea, Editura Eurotip, 2018.
Vineri, 19 aprilie 2019, a avut loc la Satu Mare lansarea a două volume de suflet pentru românii din Transilvania: “Ardealul pământ românesc” (Problema Ardealului văzută de un american), Milton G. Lehrer. Editura Citadela, 2018, și “Românii din Transilvania în Primul Război Mondial. 1914-1918”, Ioan Bâtea, Editura Eurotip, 2018.
În aceeași zi, în orașul Satu Mare a avut loc și o ceremonie de reconstituire a intrării Armatei Române în Satu Mare în 1919 pentru eliberarea orașului și instaurarea administrației românești (n.r. despre care am scris aici).
Pe scena Teatrului de Nord Satu Mare, la evenimentul organizat pentru lansarea cărții “Ardealul pământ românesc”, au luat cuvântul mai multe personalități locale, printre care și președintele Asociației Codrenii, Ionel Costescu.
“În anul 1921, PCR (n.r. PCdR / Partidul Comunist din România) a fost scos în ilegalitate pentru că (n.r. membrii acestuia) și-au însușit ceea ce Lenin spunea la internaționala a III-a comunistă, că România este un stat multinațional, și că popoarele au dreptul la autodeterminare.
Iată că la congresul UDMR de la Cluj ne spune însuși președintele (n.r. al UDMR):
“Noi privim România ca pe o ţară multinaţională”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la Congresul UDMR
Reacția oamenilor politici, incredibilă! Nu numai că nu au sancționat această obrăznicie, dar și-au însușit și folosesc termenii de multietnic, multinațional, multicultural, de parcă țara noastră ar fi un loc al nimănui, unde au venit mai multe popoare și au pus corturile aici. Și acum mai vedem noi cine a conduce…
Că dacă suntem multionațional, urmează o federalizare. Multietnic? Etniile sunt popoare care au o cultură, limbă proprie, dar n-au o țară. Deci noi n-avem o țară? Suntem etnii! Kurzii sunt etnici, țiganii sunt etnici, au cultură, au o limbă proprie, dar n-au țară. Noi suntem multietnici, multiculturali… Au învățat și vorbesc ce nu știu.”, a spus președintele Asociației Codrenii, Ionel Costescu, la lansarea cărții “Ardealul pământ românesc”
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Prin Codul Administrativ, declarat anul trecut neconstituțional de către CCR, angajatii prefecturilor si deconcentratelor (toate instituțiile aflate în subordinea prefecturilor) vor fi OBLIGAŢI să cunoască limba maghiară.