libris.ro

Nesimțire și discriminare pe bani publici: afiș doar în limba maghiară la Satu Mare

Afișul unui festival folcloric (n.r. Festivalul Folcloric „Orgona” (Liliacul)) de la Satu Mare este promovat doar prin intermediul unui afiș în limba maghiară.

Cea de-a noua ediție a Festivalului Folcloric „Orgona” (Liliacul) din Agriș, este promovată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale SM printr-un afiș doar în limba maghiară. Pe afișul respectiv se poate distinge foarte clar stema și numele Consiliului Județean Satu Mare, numele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria Comunei Agriș, Consiliul Local al comunei Agriș, însă detaliile cele mai importante, legate de numele festivalului, locația unde acesta se va desfășura, precum și data și ora de desfășurare a evenimentului, sunt trecute exclusiv numai în limba maghiară.

Potrivit recensământului din anul 2011, componența etnică a comunei Agriș este constituită din 26,51% români, 63,8% maghiari și 7,33% ucraineni. Să înțelegem așadar că doar maghiarii au dreptul să fie informați cu privire la un eveniment cultural public?

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„Festivalul Folcloric „Orgona” (Liliacul) din Agriș la cea de a IX a ediție
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Agriș și Formația de dansuri „Egri Csodaszarvas” organizează duminică 5 mai 2019, Festivalul Folcloric al dansului maghiar „Orgona” în localitatea Agriş, a ajuns la cea de a IX-a ediție. 

Programul se va desfășura astfel: de la ora 14:00 , defilarea formațiilor în porturi populare, iar de la ora 16:00 are loc un program artistic susținut de formațiile participante.
Participă formații de dansuri populare din județ, precum și din alte județe, dar și formații de dansuri de peste hotare, din localitățile înfrățite cu comuna Agriș. Manifestarea se desfășoară în căminul cultural din localitate.
Menționăm că succesul edițiilor din anii trecuți a fost sporit și de faptul că festivalul ”Orgona” de la Agriș este singura manifestare de gen la care se defilează cu căruţele tradiționale, iar numărul participanților crește pe an ce trece.”, se arată în comunicatul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare

Chiar dacă evenimentul este unul dedicat folclorului și dansului maghiar, câtă vreme este organizat de o instituție publică a statului român, oare nu este de bun simț să se scrie și în limba română pe afișul de promovare al evenimentului respectiv? Și în alte părți ale țării se organizează evenimente de acest tip la care iau parte ansambluri folclorice de greci, italieni, lipoveni, slovaci, etc, dar care au bunăvoința de a împărtăși și publicului românesc detalii despre evenimentul respectiv, nicidecum să transforme totul într-un eveniment exclusivist, sau chiar mai rău, într-o campanie publică de maghiarizare forțată.

Câtă vreme evenimentul este organizat la nivel local chiar de către o instituție publică a statului român, iar în comuna Agriș, printre locuitori sunt și peste 26% români, atunci această acțiune poate fi privită și ca o discriminare la adresa minorității românești conlocuitoare.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info