libris.ro

Protest al Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din România împotriva dezafectării statuii lui Mihai Viteazul din Oradea

” Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România protestează împotriva lipsei de responsabilitate civică, patriotică şi culturală a primarului Ioan Bolojan şi a Consiliului Local al municipiului Oradea demonstrate prin dezafectarea statuii-simbol a marelui Voievod Mihai Viteazul din Oradea pentru a pune în locul ei un simbol “mai superior” (pleonasm care li se potriveşte celor care au “reuşit” să gândească această schimbare). Protestăm pentru faptul că făptuitorii acestei profanări a unui simbol de căpătâi al istoriei noastre – pentru că la urma urmelor faptul este o profanare – nu s-au gândit că prin acest gest nu realizează o “dreptate istorică”, o reparație morală – de a repune în locul de odinioară statuia regelui Ferdinand – deoarece nu se poate face dreptate printr-o altă nedreptate şi printr-o impietate faţă de un alt simbol al măreţiei istoriei româneşti.

Şi aşa, statuia regelui Ferdinand este alta, nu cea interbelică, deci restaurarea situaţiei de atunci, din 1924, este din păcate un artificiu care va purta pecetea hotărârii arbitrare a administraţiei prezente, nu se poate întoarce istoria pentru a pleca de la momentul iniţial.

O ţară întreagă a văzut cu strângere de inimă – este epoca imaginii – cum este retras simbolul Mihai Viteazul, pus pe trailer, pentru a face loc unui alt simbol “mai superior”, conform concepţiei celor sus-amintiţi, care nu s-au gândit l-a ofensa adusă românilor prin această faptă. Însuşi regele Ferdinand nu ar fi aprobat acest fapt, deoarece l-a slăvit pe Mihai Viteazul şi imediat după Marea Unire a vizitat Câmpia Turzii, mergând să se închine la locul unde marele voievod unificator şi-a găsit sfârşitul. 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România protestează şi împotriva lipsei de responsabilitate civică, patriotică şi culturală a celor de la Ministerul Culturii care au dat avizele necesare Primăriei Oradea pentru această faptă care nu ţine de demnitatea Culturii, de profesionalismul instituţiei guvernamentale româneşti. De cei de la Inspectoratul de Cultură al judeţului Bihor ce să mai vorbim.

Dat fiind faptul că se creează un precedent periculos, când se iau hotărâri arbitrare de către o majoritate politică ajunsă la conducerea administraţiei unui municipiu sau a unei localităţi, prin acest precedent o altă majoritate politică sau etnică ajunsă la putere poate opera tot în sens arbitrar cu alte sau cu aceleaşi simboluri pe care le-au schimbat ceilalţi şi întrucât la Ministerul Culturii pot fi – după cum se vede – persoane care nu au habar de problemă sau de consecinţele actului aprobării lor, România se va afla în permenanţă sub semnul nesiguranţei şi provizoratului până şi în domeniul care semnifică şi onorează o naţiune, cel al Culturii.

Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu” din România face apel la întreaga societate românească să nu admită astfel de derapaje ale vieţii administrative şi politice a ţării, pentru instaurarea unui climat de stabilitate şi normalitate instituţională şi democratică. „

Presedinte, Prim vicepresedinte Secretar general,
Tiberiu Groza Ioan Tuhutiu Vasile Lechintan

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info