Demitizarea unui fake news de la Oradea, batjocoritor la adresa lui Mihai Viteazul

În urmă cu câteva zile, consemnam siderați atitudinea unui jurnalist român bihorean, un text plin de batjocură, antiromânism, și de cruntă necunoaștere a istoriei naționale. Adrian Criş este numele acestui jalnic reprezentant al gazetăriei românești, despre care zilele trecute am mai scris aici.

Într-un articol intitulat Învăţaţi istorie, tâlharilor!, ce părea scris mai curând întru slava și preamărirea lui Ilie Bolojan, ofticat nevoie mare pentru că armata n-a vrut să legitimeze prin prezența sa profanarea statuii primului întregitor al neamului românesc, jurnalistul bihorean argumenta că statuia lui Mihai Viteazul n-avea ce căuta în Piața Unirii din Oradea:

“ … să-l facă taman pe Mihai Viteazul, care n-a călcat niciodată prin Oradea?”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Doar că … Mihai Viteazul nu numai că a “călcat” prin Oradea, ci chiar a fost o prezență importantă din istoria Cetății Oradea.

“La data de 11 decembrie 1600, în drumul spre Viena, Mihai Viteazul ajunge la Oradea, unde discută cu căpitanul cetății Pál Nyári planuri de acțiuni antiotomane. Atunci a rămas în cetate și tunul de 5 funți numit „Micul Șoim”, care, în inventarul armamentului cetății din anul 1632, figura cu precizarea „tunul lui Mihai vodă”. “

,,Comandantul oştilor orădene era Gheorghe Kiraly, fratele lui Albert, vechiul războinic, locţiitorul marelui căpitan, care în afară de multă pulbere şi tunuri Micul Şoim, a adus şi ghiulele mari ca să lovească cu acelea zidurile’’ .

Despre Albert Király se știe că a fost în subordinea lui Mihai Viteazul în Bătalia de la Călugăreni.

Asta dovedește cât de puțin cunoaște acest ziarist nu doar istoria românilor, ci și istoria orașului în care locuiește. Lipsa de cunoștințe nu ține loc însă nici lipsei de bun simț: cât de jenant o fi să încerci să dai lecții de istorie “tâlharilor” cât se vede nene că tu ești total la furat când vine vorba de cunoștințe istorice despre propriul tău oraș?

În schimb este foarte bine pus la punct cu propaganda maghiară pe care și-a însușit-o extrem de bine și de aprofundat. În urmă cu câțiva ani, când fusese vorba de a se ridica la Carei o statuie a lui Mihai Eminescu, fix aceeași propagandă antiromânească a fost folosită de șovinii maghiari: “Ce să caute statuia lui Eminescu la Carei, că doar n-a trecut pe aici. Să i se facă statuie la București!”. Asta spuneau extremiștii unguri la Carei în urmă cu vreo câțiva ani.

Cititi si va cruciti: "De ce sa aiba Eminescu statuie la Carei? In locul lui Eminescu trebuie statuia lui Kölcsei Ferencnek"
Cititi si va cruciti: “De ce sa aiba Eminescu statuie la Carei? In locul lui Eminescu trebuie statuia lui Kölcsei Ferencnek”

Păi să nu-ți crape obrazul de rușine cu așa român? Cum de nu se face țăndări oglinda când își arătă perfida și ipocrita sa față în ea?

Una dintre cele mai vechi mențiuni documentare despre legăturile marelui voievod român Mihai Viteazul cu zona Oradei, datează tocmai de pe la 1595, din timpul campaniei antiotomane de la Călugăreni, atunci când se menționează următoarele într-o cronică istorică:

,,La început au sosit oştile orădene sub conducerea lui Ştefan Bocskai care a adus 800 de călăreţi toţi lăncieri şi 1 200 pedestraşi’’

Despre ce era vorba: “Ștefan Bocskai, căpitanul Cetății Oradea, participă la campania din Țara Românească împotriva turcilor, cu un detașament de 800 de călăreți și 1200 de pedestrași, luând parte la eliberarea Târgoviștei și Bucureștiului și la zdrobirea turcilor la Giurgiu.”

La rândul său, în toamna anului 1598, “în timpul asediului otoman, Mihai Viteazul trimite în sprijinul Cetății Oradea un detașament de 1500 călăreți condus de Aga Lecca. Căpitanul cetății a cerut sprijin militar și habsburgilor, care trimit un detașament de circa 2000 pedestrași și 500 călăreți sub comanda generalului Melchior von Rodern.”

Am înșirat deja mai multe momente istorice și legături care atestă importanța lui Mihai Viteazul în istoria Cetății Oradea, inclusiv sprijinul militar pentru locuitorii Cetății Oradea. Și cu toate acestea, chiar un orădean să ne spună că n-a călcat niciodată prin Oradea?

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Doamne, Dumnezeule! Pe cine au trimis românii în Parlamentul European?

joi mai 30 , 2019
Jurnalista Sorina Matei surprinde un aspect mai puțin cunoscut al personalității primarului Aradului, Gheorghe Falcă. Într-o captură de imagine este prezentat un comentariu al lui Gheorghe Falcă de pe o rețea de socializare, în care acesta faultează limba română de parcă ar urî de moarte această limbă. ” Băi, nene, […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News