Platforma Unionistă Acțiunea 2012 împreună cu Asociația Obștească Unirea ODIP din Chișinău, precum și cu alte asociații de pe ambele maluri ale Prutului, organizează sâmbătă, 22 iunie, ora 14:00, o manifestație de comemorare a soldaților români din cel de-Al Doilea Război Mondial, care au luptat pentru eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord. Comemorarea va avea loc la Cimitirul de Onoare Românesc „Țiganca” din raionul Cantemir, Republica Moldova.
,,Astăzi, când realitatea politică de pe Bîc este din ce în ce mai incertă, iar statul român joacă un rol mai mult de spectator, deși peste un milion de cetățeni ai Republici Moldova sunt și cetățeni ai României, vrem să aducem un omagiu ostașilor care nu au stat cu mâinile în sân atunci când frații noștri de peste Prut au avut nevoie de ei. Noi, unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului nu vom uita sacrificiul lor și vom avea mereu grijă să îi amintim și să le cinstim memoria”, a declarat Ștefan Lupu, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.
Pe 22 iunie 1941, România a declarat război Uniunii Sovietice pentru eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord, anexate de sovietici cu un an înainte prin ultimatum. Prin bătălia de la Ţiganca se înţelege ansamblul luptelor grele purtate pentru forţarea liniei Fălciu-Bogdăneşti şi cucerirea zonei puternic fortificate de dincolo de Prut, cu centrul în localitatea Ţiganca, lupte care au luat forme extrem de dure în zilele de 4-12 iulie, conform datelor peste 10.000 de soldați români au murit sau au fost dați dispăruți în urma bătăliei această luptă fiind considerată de istorici una dintre cele mai sângeroase bătălii date de români pentru reîntregirea ţării.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“Valea Uzului cu Dărmănești si Comănești trebuie să devină o linie de rezistență românească împotriva maghiarizării care se extinde și în județul Bacău. După inventarea asa-zisului ținut secuiesc, se urmărește un nou concept aberant si antistatal, crearea ”ținutului ceangăilor”, în Moldova, ca un coridor de protecție a ”ținutului secuiesc”. În […]