RSS

Mișcarea politică ROMÂNIA MARE Î…

Mișcarea politică RO…

Daniel Gheorghe: USR are o obses…

Deputatul liberal Da…

150 de Torțe pentru Eroii Români…

"Astăzi o Torță; pe …

Bolșevicii ăștia mici de la USR …

Bolșevicii ăștia mi…

Război ideologic grețos pe Wikip…

Cine a avut vreodată…

Cătălin Ivan solicită CNA-ului r…

Într-o vreme când re…

Aurelian Pavelescu: Într-o socie…

"De la Mihai Șora la…

Ionuț Cristache: "Dacă noi am fi…

Deși s-a vorbit dest…

Boicotul împotriva eMAG se extin…

Iritați de cuvintele…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Invitație la lectură: “Basarabia românească”

Print Friendly, PDF & Email

Basarabia a fost, este și trebuie să rămână românească. Până și unii dintre ruși au insistat să spună acest lucru de-a lungul istoriei. Istoricul si etnograful rus Nikolai Durnovo (1876-1936) scria: ”Mă pun și scriu a mia oară, că Basarabia trebuie să fie românească.”

Reproducem un pasaj din amintirile lui Durnovo, care ne edifică în problema apartenenței basarabenilor la neamul românesc:

Când uneori mă copleșesc amintirile, deodată evoc din ele una, cea mai placută pentru mine: o gramadă de copii într-un sat moldovenesc de pe malul Nistrului – aceste flori de pământ ale Basarabiei – ieșiți din școală și scufundați în lumina soarelui, jucându-se și bâlbâind românește, pe când profesorul lor, un tânăr idealist rus, venit de curând în Basarabia, îmi povestește cu lacrimi în ochi ce durere îi cuprinde mintea:
“Doar asta-i ca și cum m-aș fi dus în Spania să învăț copiii de acolo rusește. M-am văzut nevoit dintâi să învăț eu însumi moldovenește”.

De aceeași părere era și Alexandru V. Boldur, considerat de mulți drept unul dintre cei mai importanți istorici basarabeni:

“Fără păstrarea culturii românești, acestei permanente reale etno–psihologice românești în Basarabia sub dominația rusească, nu ar fi fost posibilă Unirea Basarabiei cu Regatul României cu toate împrejurarile favorabile ale conjuncturii interne rusești sau de ordin politic extern. Această teză merită să fie luată în seama și ne-am propus să o demonstram. ” ( “Basarabia românească”)


Comentarii

comentarii

shop.yellowstore.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
evomag.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL