Prima ediție a Școlii de Vară de la Carei, un proiect menit să aducă în atenția tinerelor generații aspecte neștiute sau mai puțin pomenite în spațiul public, despre una dintre cele mai negre și mai tragice pagini din istoria poporului român, momentul istoric de după odiosul Dictat de la Viena de la 30 august 1940, a debutat la Carei cu o constatare tristă: afișele care promovau această Școală de Vară lipite prin Carei de către voluntari, au fost la scurtă vreme vandalizate, rupte de către persoane necunoscute.
Membrii și inițiatorii acestui proiect prin care este evocat un tragic moment din istoria neamului românesc, au trebuit în ultimele zile să înlocuiască iar și iar afișele prin Carei. Ce patimă drăcească te poate mâna să distrugi până și afișele care promovează un eveniment menit să comemoreze durerea și suferințele unui popor oprimat și prigonit de-a lungul secolelor pe propriul său pământ?
Suntem indignați și profund mâhniți de un asemenea comportament care te descalifică din punct de vedere ca ființă umană și bipedă. Totuși, cum să vandalizezi un afiș care vorbește despre o comemorare, despre aducerea la lumină a adevărului despre atrocitățile comise în Ardealul de Nord după odiosul Dictat de la Viena din 30 august 1940?
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Visul umed al lui Klaus Iohannis s-a împlinit din nou: acesta are iarasi guvernul lui. Luni, Ministerul Culturii și Identității Naționale a făcut publică lista publicațiilor care vor beneficia de niște sume uriașe de bani. Cu cât ești mai antiromân și mai trădător de neam și de țară, cu atât […]