Clipe pline de emoție petrecute la Scărișoara Nouă printre refugiații români de după Dictatul de la Viena din 1940

Miercuri, 28 august 2019, participanții la Școala de Vară de la Carei au vizitat satul Scărișoara Nouă din comuna Pișcolt, pentru a asculta mărturiile copleșitoare ale refugiaților și exilaților români de după Dictatul de la Viena din 1940.

Încă din urmă cu câțiva ani, inițiatorii și organizatorii Școlii de Vară de la Carei și-au manifestat intenția și dorința de a iniția o campanie de strângere a mărturiilor supraviețuitorilor care au trecut prin calvarul consecințelor Dictatului de la Viena din 1940, pentru că trebuie specificat faptul că mai există puțini dintre ei rămași încă în viață, existând riscul ca multe dintre aceste mărturii să se piardă și să rămână în continuare un loc gol în istoria românească.

Mărturiile câtorva bătrâne din satul Scărișoara Nouă, comuna Pișcolt, unele chiar trecute bine de 90 de ani, au conturat o imagine mai mult decât tragică și odioasă cu privire la evenimentele care s-au petrecut în acel moment negru al istoriei românești.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Inițiatorii și participanții la Școala de Vară de la Carei au avut parte de o primire fastuoasă în Scărișoara Nouă, cu sătenii îmbrăcați în costume populare, cu steaguri tricolore în mâini, și cu multă bucurie că vine în sfârșit cineva care să le asculte mărturiile cutremurătoare și să le elibereze în spațiul public la nivel național.

A fost o zi plină de emoție, cu sentimente amestecate, cu treceri de la stări de tristețe profundă după ce ascultai mărturiile cutremurătoare ale refugiaților români, la stări de euforie cu cântece patriotice românești.

Sperăm ca prin consemnarea mărturiilor refugiaților de Scărișoara Nouă să se completeze măcar un mic gol din istoria ocultată și cenzurată a românilor.


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”102747″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info