Clipe pline de emoție petrecute la Scărișoara Nouă printre refugiații români de după Dictatul de la Viena din 1940

Miercuri, 28 august 2019, participanții la Școala de Vară de la Carei au vizitat satul Scărișoara Nouă din comuna Pișcolt, pentru a asculta mărturiile copleșitoare ale refugiaților și exilaților români de după Dictatul de la Viena din 1940.

Încă din urmă cu câțiva ani, inițiatorii și organizatorii Școlii de Vară de la Carei și-au manifestat intenția și dorința de a iniția o campanie de strângere a mărturiilor supraviețuitorilor care au trecut prin calvarul consecințelor Dictatului de la Viena din 1940, pentru că trebuie specificat faptul că mai există puțini dintre ei rămași încă în viață, existând riscul ca multe dintre aceste mărturii să se piardă și să rămână în continuare un loc gol în istoria românească.

Mărturiile câtorva bătrâne din satul Scărișoara Nouă, comuna Pișcolt, unele chiar trecute bine de 90 de ani, au conturat o imagine mai mult decât tragică și odioasă cu privire la evenimentele care s-au petrecut în acel moment negru al istoriei românești.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

Inițiatorii și participanții la Școala de Vară de la Carei au avut parte de o primire fastuoasă în Scărișoara Nouă, cu sătenii îmbrăcați în costume populare, cu steaguri tricolore în mâini, și cu multă bucurie că vine în sfârșit cineva care să le asculte mărturiile cutremurătoare și să le elibereze în spațiul public la nivel național.

A fost o zi plină de emoție, cu sentimente amestecate, cu treceri de la stări de tristețe profundă după ce ascultai mărturiile cutremurătoare ale refugiaților români, la stări de euforie cu cântece patriotice românești.

Sperăm ca prin consemnarea mărturiilor refugiaților de Scărișoara Nouă să se completeze măcar un mic gol din istoria ocultată și cenzurată a românilor.


Galerie Foto:

[envira-gallery id=”102747″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Mihai Tîrnoveanu: "Până una alta, prin Covasna am voie să mai merg?"

vin aug. 30 , 2019
” Pe 27 august am luat act de noi acuzații care s-au adăugat la dosarul meu. Reclamantul estimează că sunt un pericol social datorită impactului pe care-l am asupra societății fapt dovedit prin numărul mare de distribuiri pe care-l am la postări, de multitudinea mesajelor de susținere si de relatările […]

Poate vă place și:

libris.ro