fbpx

RSS

Astăzi, 20 Noiembrie 2019, Glasu…

Astăzi, 20 Noiembri…

Film documentar tulburător la Ia…

"Societatea Studenți…

Germania și Austria, tot mai nem…

Am remarcat cu mare …

Cehia pune la plată marii giganț…

Giganții internetulu…

USR, atac la Iohannis: "Într-o d…

Atac surprinzător la…

Scrisoare deschisă din partea lu…

"Scrisoare deschisă …

Jurnalista Sorina Matei îl desfi…

Jurnalista Sorina Ma…

Albin Marinescu: "Iohannis, aces…

Tristă și palidă con…

Profesorul Ion Coja: "Ofer un pr…

"Un premiu pentru do…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Clipe pline de emoție petrecute la Scărișoara Nouă printre refugiații români de după Dictatul de la Viena din 1940

Print Friendly, PDF & Email

Miercuri, 28 august 2019, participanții la Școala de Vară de la Carei au vizitat satul Scărișoara Nouă din comuna Pișcolt, pentru a asculta mărturiile copleșitoare ale refugiaților și exilaților români de după Dictatul de la Viena din 1940.

Încă din urmă cu câțiva ani, inițiatorii și organizatorii Școlii de Vară de la Carei și-au manifestat intenția și dorința de a iniția o campanie de strângere a mărturiilor supraviețuitorilor care au trecut prin calvarul consecințelor Dictatului de la Viena din 1940, pentru că trebuie specificat faptul că mai există puțini dintre ei rămași încă în viață, existând riscul ca multe dintre aceste mărturii să se piardă și să rămână în continuare un loc gol în istoria românească.

Mărturiile câtorva bătrâne din satul Scărișoara Nouă, comuna Pișcolt, unele chiar trecute bine de 90 de ani, au conturat o imagine mai mult decât tragică și odioasă cu privire la evenimentele care s-au petrecut în acel moment negru al istoriei românești.

Inițiatorii și participanții la Școala de Vară de la Carei au avut parte de o primire fastuoasă în Scărișoara Nouă, cu sătenii îmbrăcați în costume populare, cu steaguri tricolore în mâini, și cu multă bucurie că vine în sfârșit cineva care să le asculte mărturiile cutremurătoare și să le elibereze în spațiul public la nivel național.

A fost o zi plină de emoție, cu sentimente amestecate, cu treceri de la stări de tristețe profundă după ce ascultai mărturiile cutremurătoare ale refugiaților români, la stări de euforie cu cântece patriotice românești.

Sperăm ca prin consemnarea mărturiilor refugiaților de Scărișoara Nouă să se completeze măcar un mic gol din istoria ocultată și cenzurată a românilor.


Galerie Foto:


Comentarii

comentarii

Social Links

Glasul.info

Redacția la Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism

Contact: redactie@glasul.info
Social Links
telekom.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
shop.yellowstore.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL