La 16 noiembrie 1364 începea domnia lui Vladislav Vlaicu (Vlaicu Vodă) în Țara Românească

Vladislav I, a fost domnitorul Țării Românești între 1364 și cca. 1377. Deși inițial a acceptat suzeranitatea maghiară, Vladislav I a constituit însă o amenințare permanentă pentru coroana ungară, zădărnicind nu doar planurile de aservire a Țării Românești către Regatul Ungariei, ci eliberând pe deasupra și Banatul Bulgariei de sub ocupație maghiară.

A fost fiul lui Nicolae Alexandru și al Klárei Dobokay (care provenea dintr-o familie de nobili maghiari) și frate al voievodului Radu I. Vladislav I este cunoscut și sub numele de Vlaicu Vodă. Acceptând suzeranitatea maghiară, Vladislav I a primit pe această cale ca feude ținuturile Amlașului,  Severinului și Făgărașului. La titlurile moștenite în Țara Românească, voievodul Vlaicu Vodă își adăuga și pe acelea de Ban de Severin (1368) și Duce de Făgăraș (1369).

Vlaicu Vodă, Curtea de Argeș, iunie 2019
Vlaicu Vodă, Curtea de Argeș, iunie 2019

Tensiunile încordate cu Regatul Ungariei aveau să dea în clocot în timpul campaniei maghiare împotriva țarului bulgar de la Vidin, Ivan Srațimir, cumnatul lui Vladislav.  După cucerirea Banatului Bulgariei și aservirea sa către Regatul Ungariei, maghiarii capătă curaj și sub entuziasmul noii cuceriri avansează spre Țara Românească din două direcții diferite, dinspre Vidin spre Severin și dinspre nord, din Transilvania spre sud-vest, de unde veneau trupele conduse de voievodul Nicolae Lackfi.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro
Vlaicu Vodă, Curtea de Argeș, iunie 2019
Vlaicu Vodă, Curtea de Argeș, iunie 2019

Însă incursiunea maghiară în Țara Românească s-a dovedit un eșec plătit scump, Vlaicu învingând pe râul Ialomița, în apropiere de Târgoviște, oastea voievodului transilvănean. După acest moment Vlaicu Vodă devenea și mediatorul situației din Bulgaria, acolo unde la solicitarea localnicilor și în virtutea relației de rudenie cu familia conducătoare bulgară, voievodul român are o intervenție armată prin care înlătură ocupația maghiară și la 29 august 1369, reușește eliberarea lui Srațimir și reconstituirea statului temporar ocupat de trupele maghiare.

 Vlaicu Vodă, Curtea de Argeș, iunie 2019
Vlaicu Vodă, Curtea de Argeș, iunie 2019

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Bandit și criminal bolșevic premiat cu titlul de "Om emerit" al oraşului Hânceşti în Republica Moldova

sâm nov. 16 , 2019
Aflați în muncă de documentare cu privire la colegii sau mai bine zis “tovarășii” bolșevici din Basarabia ai așa zisului filosof Mihai Șora, și mai cu seamă la blestemățiile și atrocitățile comise de către aceștia pe meleagurile Moldovei de dincolo de Prut, ajungem cum-necum să zărim cu coada ochiului o […]

Poate vă place și:

libris.ro