La 17 noiembrie 1985 este ucis prin tortură disidentul anticomunist Gheorghe Ursu

La 17 noiembrie 1985 este ucis prin tortură disidentul anticomunist Gheorghe Ursu
La 17 noiembrie 1985 este ucis prin tortură disidentul anticomunist Gheorghe Ursu
Print Friendly, PDF & Email

Inginerul Gheorghe Ursu este arestat pe 21 septembrie 1985 în urma denunțului unei colege de serviciu care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. După o perchiziție la domiciliul acestuia, securiștii îi mai găsesc și confiscă încă 61 de caiete reprezentând însemnările zilnice din perioada 1949-1984, precum şi alte documente și manuscrise.

Pretextul oficial pentru arestarea lui Gheorghe Ursu a fost motivul că ar fi deținut valută. În arest a fost plasat împreună cu deținuți cunoscuți pentru comportamentul lor violent, iar gardienii închisorii au primit ordin să nu intervină indiferent de ce zgomote s-ar fi auzit dinspre respectiva celulă. În plus, Gheorghe Ursu era scos zilnic din celulă și dus la “interogări” de către securiști.

La data de 17 noiembrie 1985, în urma seriilor lungi și brutale de bătăi, organismul lui Gheorghe Ursu cedează și este transportat la spitalul penitenciar Jilava, unde în urma consultaţiei de specialitate diagnosticul stabilit a fost acela de “peritonită generalizată”. Este operat şi transportat apoi la reanimare, însă moare la scurt timp.

Procurorul Vasile Manea Drăgulin a stabilit în 1985 că moartea nu ar fi fost violentă și a dispus neînceperea urmăririi penale. Deși la sfârșitul anului 1989 era procuror șef adjunct însărcinat cu urmărirea penală la Procuratura Municipiului București și secretarul PCR al instituției, în 1993 Vasile (Lică) Manea Drăgulin a fost numit procuror general al României de către Ion Iliescu.

Timp de trei decenii fiul disidentului Gheorghe Ursu s-a luptat prin justiție pentru pedepsirea celor pe care îi considera vinovați de moartea tatălui său. În anul 2000, după lungi ani de tergiversări și răstunări de situație, unul dintre recidiviștii violenți aflat în detenție în aceeași celulă cu Gheorghe Ursu, a fost condamnat pentru uciderea disidentului anticomunist.

În octombrie 2003 foștii colonei de miliție Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu. În  decembrie  2005 fostul general SRI, Eugen Grigorescu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare privind dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu.

Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info