libris.ro

La 17 noiembrie 1985 este ucis prin tortură disidentul anticomunist Gheorghe Ursu

Inginerul Gheorghe Ursu este arestat pe 21 septembrie 1985 în urma denunțului unei colege de serviciu care a intrat în posesia jurnalului său intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. După o perchiziție la domiciliul acestuia, securiștii îi mai găsesc și confiscă încă 61 de caiete reprezentând însemnările zilnice din perioada 1949-1984, precum şi alte documente și manuscrise.

Pretextul oficial pentru arestarea lui Gheorghe Ursu a fost motivul că ar fi deținut valută. În arest a fost plasat împreună cu deținuți cunoscuți pentru comportamentul lor violent, iar gardienii închisorii au primit ordin să nu intervină indiferent de ce zgomote s-ar fi auzit dinspre respectiva celulă. În plus, Gheorghe Ursu era scos zilnic din celulă și dus la „interogări” de către securiști.

La data de 17 noiembrie 1985, în urma seriilor lungi și brutale de bătăi, organismul lui Gheorghe Ursu cedează și este transportat la spitalul penitenciar Jilava, unde în urma consultaţiei de specialitate diagnosticul stabilit a fost acela de „peritonită generalizată”. Este operat şi transportat apoi la reanimare, însă moare la scurt timp.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Procurorul Vasile Manea Drăgulin a stabilit în 1985 că moartea nu ar fi fost violentă și a dispus neînceperea urmăririi penale. Deși la sfârșitul anului 1989 era procuror șef adjunct însărcinat cu urmărirea penală la Procuratura Municipiului București și secretarul PCR al instituției, în 1993 Vasile (Lică) Manea Drăgulin a fost numit procuror general al României de către Ion Iliescu.

Timp de trei decenii fiul disidentului Gheorghe Ursu s-a luptat prin justiție pentru pedepsirea celor pe care îi considera vinovați de moartea tatălui său. În anul 2000, după lungi ani de tergiversări și răstunări de situație, unul dintre recidiviștii violenți aflat în detenție în aceeași celulă cu Gheorghe Ursu, a fost condamnat pentru uciderea disidentului anticomunist.

În octombrie 2003 foștii colonei de miliție Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu. În  decembrie  2005 fostul general SRI, Eugen Grigorescu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare privind dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info