libris.ro

Un deputat român reacționează cu privire la vandalizarea monumentului eroului român Aurelian Mihăilescu: „Cer ministrului Afacerilor Externe o reacţie fermă”

Un deputat român reacționează cu privire la vandalizarea monumentului eroului român Aurelian Mihăilescu: „Cer ministrului Afacerilor Externe o reacţie fermă”

Deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, să ia atitudine faţă de acţiunea de vandalizare a monumentului ridicat în Republica Moldova pentru grănicerul Aurelian Mihăilescu.

La 28 noiembrie a fost programată inaugurarea monumentului în memoria eroului Aurelian Mihăilescu, eveniment care nu va mai avea loc din cauza faptului că acesta a fost vandalizat prin acoperirea tuturor inscripţiilor şi prin distrugerea plăcii de bronz care înfăţişa chipul acestuia.

Monumentul ridicat în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi a lui Aurelian Mihăilescu, ucis de bolşevici la 10 mai 1923 în timp ce păzea hotarul Nistrului, a fost restabilit la Olăneşti, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova (fostul judeţ Cetatea Albă), anul acesta, la iniţiativa Asociaţiei MONUMENTUM.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Acţiunea s-a realizat în baza Deciziei Consiliului local Olăneşti, a unei Hotărâri de Guvern, fiind avizat de Comisia Monumentelor de For Public.Cadrul bilateral dintre Bucureşti şi Chişinău în domeniu e stabilit de „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova” din 03.03.2012.

Sub incidenţa acestui Acord cad toate mormintele şi cimitirele eroilor români, monumentele de artă, plăcile, altarele comemorative, mausoleele, osuarele, troiţele, crucile, cenotafurile sau orice alte lucrări realizate în memoria ostaşilor români pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este foarte important ca ministerul Apărării Naţionale să intervină, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, având în vedere acest acord, pentru a reabilita monumentul de la Olăneşti al eroului român Aurelian Mihăilescu, vandalizat de persoane necunoscute. Statul român trebuie să aibă o reacţie publică, imediată, fie prin Ambasada României de la Chişinău, fie direct, prin Guvernul României, şi să intervină pe lângă instituţiile Republicii Moldova, executând lucrări de reabilitare cât mai rapidă, astfel încât monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu să poată fi inaugurat anul acesta”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Amintim că Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand în luptele de la Turtucaia şi Mărăşeşti, iar în 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă.

În mai 1923 a fost împuşcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolşevici care pregăteau aşa-zisa „răscoală de la Tatarbunar” şi aduceau clandestin, din URSS, armament în Basarabia. Ulterior, în 1933, grănicerii din Olăneşti ridicaseră un monument în memoria acestui grănicer, care a fost distrus în 1945, la fel cum s-a întâmplat şi cu mormântul căpitanului Aurelian Mihăilescu.

„Sper că autorităţile competente ale statului român vor interveni pe lângă autorităţile Republicii Moldova pentru a identifica şi trage la răspundere persoanele care au profanat monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu de la Olăneşti. Este inadmisibil să asistăm neputincioşi la asemenea acte de distrugere barbară. Voi cere retragerea cetăţeniei române tuturor celor implicaţi în vandalizare, în cazul în care aceştia o deţin.”, a mai transmis preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info