RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Un deputat român reacționează cu privire la vandalizarea monumentului eroului român Aurelian Mihăilescu: “Cer ministrului Afacerilor Externe o reacţie fermă”

Deputatul Constantin Codreanu, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu şi ministrului Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, să ia atitudine faţă de acţiunea de vandalizare a monumentului ridicat în Republica Moldova pentru grănicerul Aurelian Mihăilescu.

libris.ro

La 28 noiembrie a fost programată inaugurarea monumentului în memoria eroului Aurelian Mihăilescu, eveniment care nu va mai avea loc din cauza faptului că acesta a fost vandalizat prin acoperirea tuturor inscripţiilor şi prin distrugerea plăcii de bronz care înfăţişa chipul acestuia.

Monumentul ridicat în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial şi a lui Aurelian Mihăilescu, ucis de bolşevici la 10 mai 1923 în timp ce păzea hotarul Nistrului, a fost restabilit la Olăneşti, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova (fostul judeţ Cetatea Albă), anul acesta, la iniţiativa Asociaţiei MONUMENTUM.

Acţiunea s-a realizat în baza Deciziei Consiliului local Olăneşti, a unei Hotărâri de Guvern, fiind avizat de Comisia Monumentelor de For Public.Cadrul bilateral dintre Bucureşti şi Chişinău în domeniu e stabilit de „Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova” din 03.03.2012.

Sub incidenţa acestui Acord cad toate mormintele şi cimitirele eroilor români, monumentele de artă, plăcile, altarele comemorative, mausoleele, osuarele, troiţele, crucile, cenotafurile sau orice alte lucrări realizate în memoria ostaşilor români pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este foarte important ca ministerul Apărării Naţionale să intervină, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, având în vedere acest acord, pentru a reabilita monumentul de la Olăneşti al eroului român Aurelian Mihăilescu, vandalizat de persoane necunoscute. Statul român trebuie să aibă o reacţie publică, imediată, fie prin Ambasada României de la Chişinău, fie direct, prin Guvernul României, şi să intervină pe lângă instituţiile Republicii Moldova, executând lucrări de reabilitare cât mai rapidă, astfel încât monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu să poată fi inaugurat anul acesta”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Amintim că Aurelian Mihăilescu a luptat în Primul Război Mondial, fiind decorat multiplu de Regele Ferdinand în luptele de la Turtucaia şi Mărăşeşti, iar în 1922 s-a căsătorit la Criuleni cu o basarabeancă.

În mai 1923 a fost împuşcat la datorie, după ce deconspirase o bandă de bolşevici care pregăteau aşa-zisa „răscoală de la Tatarbunar” şi aduceau clandestin, din URSS, armament în Basarabia. Ulterior, în 1933, grănicerii din Olăneşti ridicaseră un monument în memoria acestui grănicer, care a fost distrus în 1945, la fel cum s-a întâmplat şi cu mormântul căpitanului Aurelian Mihăilescu.

„Sper că autorităţile competente ale statului român vor interveni pe lângă autorităţile Republicii Moldova pentru a identifica şi trage la răspundere persoanele care au profanat monumentul eroului român Aurelian Mihăilescu de la Olăneşti. Este inadmisibil să asistăm neputincioşi la asemenea acte de distrugere barbară. Voi cere retragerea cetăţeniei române tuturor celor implicaţi în vandalizare, în cazul în care aceştia o deţin.”, a mai transmis preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]