Multiculturalismul promovat de Corbii Albi se traduce printr-un singur aspect: exclusivitatea limbii maghiare!
La doi ani după ce s-au pus la Cluj bazele primei trupe de teatru de păpuşi, lua ființă la 5 februarie 1950 Teatrul de Păpuşi din Cluj, numit acum Teatrul de Păpuşi „Puck”, un teatru care a avut timp de șapte decenii sute de premiere jucate atât în limba română cât şi în limba maghiară.
La împlinirea a 70 de ani de la înființarea acestui teatru bilingv, Teatrul de Păpuşi „Puck”, portalul antiromânesc Corbii Albi face din asta exclusiv o “sărbătoare maghiară” (n.r. Maghiarii sărbătoresc construind –Teatrul de Păpuși Cluj, 70 de ani), nepomenind absolut nimic și despre caraterul bilingv al teatrului, de faptul că reprezentanțiile acestui teatru au versiuni jucate atât în limba română cât şi în limba maghiară. Toleranță, multiculturalism în versiunea Corbii Albi!
Teatru bilingv, sărbătorit exclusiv în limba maghiară
Deși ne-au ros urechile cu “necesitatea” plăcuțelor bilingve, trilingve, etc, și cu promovarea excesivă a multiculturalismului prin Transilvania, în anumite momente cei de la Corbii Albi, un portal filomaghiar, de propagandă antiromânească, dau de-a dreptul precum câinele prin băț (n.r. vezi Voi, cu toleranța voastră infinită, vedeți-vă bîrna proprie).
Corbii Albi apelează la separatism până și atunci când este vorba de aniversarea înființării unui teatru de păpuși? Nimic despre faptul că acel teatru a fost de la bun început bilingv și nici împlinirea a 170 de ani de reprezentații în limba română și maghiară nu este sărbătorită împreună cu românii? Care multiculturalism, care bicicletă?
“Și această bucurie se manifesta – și se manifestă – în limba maternă: limba maghiară.(..) În Transilvania literatura maghiară destinată copiilor este foarte bogată, poate cea mai bogată din această parte a Europei.(…) Copii maghiari au clădit turnulețul cu cea mai mare seriozitate(…)”, așa arată articolul publicat de Csaba Szabo în Corbii Albi, o adevărată pledoarie pentru exclusivitatea limbii maghiare
În a doua jumătate a secolului al XV-lea, Imperiul Otoman, condus de sultanul Baiazid al…
Deși nu sunt finalizate încă lucrările la exterior și interior, parohia Sfântul Mare Mucenic MINA,…
Ziua de 4 iulie 1848, acest moment marchează începutul unei etape esențiale în Revoluția Română…
Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…
Gestul lui Nicolae Borgovan, din 2 iulie 1888, la Beiuș, este unul dintre acele momente…
"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…
Leave a Comment