Miercuri, 12 februarie 2020, s-a desfășurat la Iași cea de-a XII-a ediție a manifestării “In memoriam Grigore Vieru”. Evenimentul s-a desfășurat după următorul program potrivit Casei de Cultură a Municipiului Iaşi “Mihai Ursachi”:
“In memoriam Grigore Vieru, ediția a XII-a. Din program: Te Deum Depunere jerbe la bustul poetului din Parcul Copou de catre: Prefectura Iasi, Consiliul județean Iasi, Primaria Municipiului Iasi, Consulatul General al Republicii Moldova la Iasi, Consulatul General al României de la Torino, Academia de Științe a Moldovei, Institutul Cultural Roman “Mihai Eminescu” -Chișinău, Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Iasi, Ateneul National Iasi, Muzeul Municipal “Regina Maria” Iasi, Asociatia Culturală FeedBack Iasi, Revista Literatura si Arta, Liceul de Creativitate si Inventica “Prometeu-Protalent” – Chisinau, Casa de Cultura Mihai Ursachi a Municipiului Iasi. “
Printre cei prezenți la această manifestare s-au numărat și artiști și scriitori români din Ucraina și din Republica Moldova, dar și personalități culturale din România. Un moment emoționant i-a aparținut azi acad. Vasile Tărîțeanu, care a rostit un scurt discurs în sala “Diotima” a Casei de Cultură “Mihai Ursachi” a Municipiului Iași unde a avut loc evenimentul “In memoriam Grigore Vieru”.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței este format dintr-un muzeu situat în fosta închisoare politică din Sighetu Marmației și un Centru internațional de studii asupra comunismului cu sediul în București. Memorialul are ca scop reconstituirea și păstrarea memoriei unor popoare, în particular a celui român, cărora timp de jumătate de secol li s-a indus […]