libris.ro

Asociația culturală Tătărescu: Aniversare. Sculptorul Vlad Ciobanu împlinește astăzi 74 de ani

Vlad Ciobanu este unul dintre cei mai cunoscuți sculptorii pe care îi are astăzi România, cunoscut pe plan internațional. S-a născut la Pungești, județul Vaslui, pe 11 aprilie 1948. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București. Din 1990, predă la Catedra de ceramică a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Este vicepreședinte al Consiliului Științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, membru fondator și vicepreședinte al Asociației culturale Tătărescu.

Sculptorul Vlad Ciobanu a terminat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în 1981, fiind membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În anul 1985 a primit Premiul Concursului pentru Desen și Sculptură „Amici del Pomero”, Milano, Italia; 1999, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Artă Ambientală; 1999, Medalia de aur „Dantesca”, Ravenna, Italia; 2005, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Sculptură. A realizat o seamă de lucrări la simpozioane naţionale şi internaţionale: Hobiţa, Sălişte, Măgura, Bacău, Sighet, Ipoteşti, Negreşti (Oaş), Bor (Iugoslavia), Troian (Bulgaria), Usice (Serbia) ş.a.

În 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român. Expoziții personale: 1997, 2001 — Galeria Simeza; 2004 — Galeria „Artis”. Expoziții românești în străinătate (selecție): 1985, Rotterdam, Olanda; Milano, Italia; 1992, Sevilla, Spania; 1993, Muzeul Național, Belgrad, Serbia; 1996, „Desene de sculptori”, Budapesta, Ungaria; 2004, Belgrad, Serbia; Sofia, Bulgaria; Viena, Austria; Berlin, Germania; Strassbourg, Franța; Monumente realizate: „Eroul Necunoscut”, Alexandria; „Regele Ferdinand”, Alba Iulia; „Dimitrie Cantemir”, Onești, Bacău.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Sculptorul Vlad Ciobanu

Vlad Ciobanu este coordonator și curator al Simpozionului Internațional de Sculptură „Atelierele Brâncuși” de la Târgu Jiu, edițiile 2005, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. A scris numeroase articole, comunicări și eseuri despre Brâncuși în „Academica”, „Brâncuși”, „Viața Românească”, „România Literară”, „Confesiuni” ș.a.

Artistul este o exprimare poate mai fericită a condiţiei umane. Arta nu trebuie să fie lipsită de moralitate. Eu cred că sculptorul nu este doar un făcător de obiecte. Deoarece un obiect are un câmp energetic, acesta transmite energie. Spaţiul în care locuieşti te transformă, are influenţă pozitivă sau negativă. Cultura nu este un mediu în care nu există criterii. Şi din moment ce există criterii, cel care intră în teritoriul culturii trebuie să aibă cunoştinţă despre care sunt aceste criterii şi să se supună acestora”, spune Vlad Ciobanu, într-un interviu acordat pentru Epoch Times România.În anul 2021, cu ocazia Colocviilor Brâncuși, 145 de ani de la nașterea marelui sculptor, Vlad Ciobanu a primit, la Târgu Jiu, Premiul „Restitutio. Brâncuși” al Asociației cultural-istorice Pleniceanu, premiu oferit anual celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor și personalității sculptorului gorjean, transmite MAGAZIN CRITIC.

La ceas aniversar, Asociația culturală Tătărescu urează sculptorului Vlad Ciobanu, viață lungă, multă inspirație și putere de muncă!

La mulți ani, Vlad Ciobanu!

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist