La 28 februarie 1785 erau executați prin tragere pe roată Horea și Cloșca. Crișan s-a spânzurat în închisoarea de la Alba Iulia

La 28 februarie 1785,  Horea și Cloșca, conducătorii răscoalei țărănești din Transilvania de la 1784, sunt executați prin tragere pe roată. Crișan apucase să se spânzure în închisoarea de la Alba Iulia, scăpând astfel de calvarul execuției publice.

Condamnat la moarte, Horea a fost tras pe roată pe 28 februarie 1785, alături de Cloșca, pe un mic deal de lângă cetatea Alba Iulia. Horea și-a scris testamentul pe 25 februarie 1785, în celula în care era deținut, documentul fiind scris de preotul Nicolae Rațiu.

“Iert pe cei cari m-au părăsit, care m-au dat în mâna dușmanilor”, acesta este testamentul foarte scurt al lui Horea

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net
Bustul lui Horea din IAȘI, din parcul Parcul Horia, Cloșca și Crișan din Iași

Ultimele cuvinte ale lui Horea au fost: Mor pentru Naţiune!”


Execuția, tragerea pe roată, era practicată cu o roată grea folosită de călău cu care frângea oasele condamnatului. Prin astfel de metode erau executați numai hoții de drumul mare, răsculații, criminalii, fiind una dintre cele mai oribile și dureroase morți violente de care putea avea parte cineva în acele timpuri.

Se împlinesc 230 de ani de la martiriul lui Horea şi Cloşca
Execuția lui Horea şi Cloşca, 28 februarie 1785

Aceasta a fost ultima execuție prin tragere pe roată din istoria Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană, după acest eveniment pedeapsa fiind abolită din codul penal austriac. Pentru rebeliune, motiv pentru care au fost acuzați Horea și Cloșca, codul penal austriac prevedea pedeapsă maximă decapitarea cu sabia, nu tragerea pe roată.

S-a dorit însă cu tot dinadinsul a se înspăimânta cât mai mult cu putință iobagii români, în așa fel încât s-a apelat la această condamnare extrem brutală, rezervată în mod normal doar hoților la drumul mare sau criminalilor.

Bustul lui Cloșca din IAȘI, din parcul Parcul Horia, Cloșca și Crișan din Iași

Cloșca, după mărturiile țăranilor și ale ofițerilor care în treacăt l-au zărit la 1784, era așa: patruzeci și opt, înspre cinzeci de ani, statura mijlocie, mai mult sprinten, păr castaniu-roșiatec, mustață scurtă, față prelungă, nasul foarte mic și ascuțit, pistruiat, pleoape roșii, cojoc, cu lâna inăuntru, suman albastru, bernevici, cizme.”, scria Nicolae Iorga la 1937

Horea și Cloșca

La 14 februarie 1785, Comisia imperială condusă de Anton Jankovich dă prima sentință de condamnare a unui conducător al Răscoalei din 1784, respectiv cea a lui Crișan.

Sentinţă,

Gheorghe Crișan (Marcu Giurgiu, sau Crișan)

În urma ordinului onorabilei comisii cesaro-regale instituite din partea Maiestăţii Sale pentru cercetarea şi înfrângerea turburărilor ivite între ţăranii din marele Principat al Transilvaniei, pronunţat la data mai jos însemnată, următoarea sentinţă în contra unui făcător de rele care a fost supus cercetării, dimpreună cu alţi capi ai revoluţiunii, anume în contra lui George Crişan, din comuna Cărpeniş, în comitatul Albei, în etate de 52 de ani, de religiune veche şi iobag al fiscului, ale cărui crime s-au constatat prin depoziţiunile marturilor juraţi, dar care încă mai înainte de a i se pronunţa sentinţa s-a sinucis singur în închisoare. “, textul sentinţei așa cum apare el în lucrarea lui Nicolae Densuşianu, intitulată “Revoluţiunea lui Horea în Transilvania şi Ungaria 1784-1785”

Bustul lui Crișan din IAȘI, din parcul Parcul Horia, Cloșca și Crișan din Iași

Galerie Foto:

[envira-gallery id=”107490″]
Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Ca să scape de Dragnea, actuala clasă politică a complotat cu toți străinii care vor răul României

vin feb. 28 , 2020
Există niște legi nescrise ale politicii, pe care niște adevărați oameni de stat nu le-ar încălca niciodată, nici măcar dacă-i picuri cu lumânarea. Trădarea de țară, trădarea de neam, acceptarea unor compromisuri extrem de toxice despre care știi de la bun început că sunt îndreptate împotriva țării și a poporului, […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News