RSS

23 septembrie 1940: La Oradea au…

23 Septembrie 1940: …

17 septembrie 1941: Cu ocazia re…

Maghiarizarea forțat…

Câțiva oameni hotărâți pot schim…

Câțiva oameni hotărâ…

16 septembrie 1941: în Cluj auto…

La doar un an de la …

Zece revendicări imediate ale pr…

"În urma cele mai re…

În noaptea de 13 spre 14 septemb…

În noaptea din 13/14…

12 septembrie 1940: La Baia Mare…

Ziua de 12 septembri…

Viorica-Elisabeta Lupu va candid…

Viorica-Elisabeta Lu…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Oameni buni, de ce se dă învățământul din România pe mâna UDMR? De când o formațiune alcătuită pe criterii etnice poate dicta reguli în domeniul educației naționale?

Print Friendly, PDF & Email

Încă un motiv pentru care mergem la Palatul Cotroceni: vom solicita Instituției Prezidențiale să nu promulge nici Legea educației modificată luna acesta de UDMR.


Știați că un elev care a studiat spre exemplu la Târgu-Secuiesc sau Târgu-Mureș, integral în limba maghiară, de la clasa 0 până în clasa a XII-a, va putea avea dreptul să ceară examen de admitere în limba maghiară la orice facultate din Universitatea București, sau Iași, sau oriunde în țara asta? Inclusiv la examenele finale de master sau doctorat?


Pentru acest lucru mai este nevoie doar ca Președintele să promulge legea inițiată de UDMR și VOTATĂ deja de Senat (în februarie anul acesta) cameră decizională, prin care se aduc modificări substanțiale Legii educației (legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației (L159/10.02.2019) .

Această lege mai prevede ca nicio clasă cu predare în limba maghiară să nu se poată desființa fără acordul UDMR, considerată formațiune reprezentativă pentru minoritatea maghiară din România.


Incredibil dar adevărat; cu alte cuvinte dacă de exemplu o clasă avea 10 elevi care studiau în limba maghiară si din diferite motive în acea clasă a mai rămas un singur elev, clasa nu se va putea desființa fără acordul UDMR. (n.r. !?)


Toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care elevilor români din Harghita si Covasna nu li se asigură efectivul corespunzător de cadre didactice pentru studiul în limba română, LIMBĂ OFICIALĂ în statul român. Sunt situații de-a dreptul alarmante în care la unele secții cu PREDARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ se predă tot în limba maghiară, deoarece anumitor cadre didactice le vine ”mai ușor” să vorbească în limba respectivă.

Toate aceste lucruri se întâmplă pe fondul în care FIECARE elev care este înscris în unitățile sau secțiile cu predare în limba maghiară primește burse de studiu din partea statului maghiar prin diferite asociații, fundații. Până si la BRAȘOV se întâmplă acest lucru.

Aici nu este vorba de o discriminare a elevilor din unitățile de învățământ cu predare în limba română? De ce un copil să primească bursă si altul nu, căci aici nu vorbim de burse de merit sau de nevoi sociale.


Oameni buni, de ce se dă învățământul din România pe mâna UDMR? De când o formațiune alcătuită de criterii etnice poate dicta reguli în domeniul educației naționale? De unde până unde statul român trebuie să aibă legi dictate de o entitate condusă de lideri care își asumă public drept obiectiv ștergerea din Constituția României a noțiunii de Stat Național?


Autor: Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației Calea NeamuluiSite-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

libris.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info