(VIDEO) Silvian-Emanuel Man: “Am fost ridicat de către agenții de pază ai universității și dat afară din corpul principal al instituției”

O poveste cu adevărat halucinantă a avut loc zilele acestea pe holurile unei instituții de învățământ superior din Iași. Un tânăr, care își depusese candidatura la funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a fost ridicat de către agenții de pază ai universității și dat afară din corpul principal al instituției.

Este vorba de către Silvian-Emanuel Man, președinte de onoare la Liga Studenţilor – LS IAŞI, care își depusese de curând candidatura la funcția de rector al UAIC.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Redăm integral postarea de pe contul său de socializare, în care acesta descrie modul în care candidatura i-a fost invalidată, iar mai apoi respinsă până și contestația:

“Candidatura mea la funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este în continuare invalidată. Contestația a fost respinsă, dar nu pe fond. Doar din perspectivă procedurală:

Sâmbătă am depus contestația pe e-mail și prin curierat rapid, registratura fiind închisă. Termenul de 24 de ore din Metodologia de alegeri pentru depunere a fost respectat și consider că ar trebui să se aplice regulile de procedură civilă privind calculul termenelor. Președintele Biroului Electoral Central (BEC) mi-a răspuns că art. 40 prevede că orice contestație se poate depune [doar] la registratură în max. 24 de ore și poate viza doar aspecte de procedură. În traducere liberă: nu ne interesează că registratura era închisă, tu trebuia să o depui la… registratură! Nu ai depus-o? Nu se ia în calcul! Respinsă!

Frizează orice logică! Aceasta este măsura „înțelepciunii juridice” a regimului impus de un fost procuror, avocat, judecător la CCR și ministru al Justiției. Aici nu mai este vorba despre mine. Se putea întâmpla oricui. Aici avem un caz clar de denaturare a artei juridice prin folosirea ei în scop personal. Exact de astfel de situații similare și interpretări juridice insidioase se izbesc permanent cadrele didactice și de cercetare de aproape patru ani, de când Toader a ajuns rector. Nu putem apăra democrația universitară dacă nu contestăm deciziile abuzive și nu combatem bullying-ul academic!

Voi continua demersurile pe cale judiciară, chiar dacă mi s-au transmis semnale că Toader, în baza relațiilor sale, ar putea interveni pe lângă judecători. Doar pentru faptul că există astfel de discuții este o dovadă în plus că justiția nu este, din păcate, pe deplin independentă.

Nu este singura mișcare proastă:

Vineri, după depunerea candidaturii, am fost ridicat de către agenții de pază ai universității și dat afară din corpul principal al instituției. Așa au primit dispoziție „de sus”, adică de la rectorat. Brusc, mi-au cerut să mă legitimez, dar doar cu carnet de student sau carte de identitate. Alt act nu era valabil. După 8 ani în UAIC, trebuie să fii legitimat. Dar doar tu, care te opui lui Toader, nu altcineva.

Este cel puțin a patra oară când Tudorel Toader folosește agenții de pază pentru a mă îndepărta din instituție și a-mi bloca accesul în universitate deși ar trebui să am acces la toate spațiile. Vă dați seama ce penibil mă simt când trebuie să ajung la vreo bibliotecă sau la vreun birou și efectiv nu am cum?! Brusc, mă trezesc urmărit prin universtiate că trebuie să părăsesc clădirea din… motive de securitate!

Tudorel Toader calcă în picioare democrația universitară și dovedește că nu are nicio noțiune despre respectarea drepturilor și libertăților academice. Nu are niciun respect pentru libertatea de opinii, libertatea de expresie. El nu vrea pluralism. Ci tudorelism!

Iată că în 2020, într-o universitate publică din România, rectorul își arogă dreptul de a face uz de agenții de pază pentru a-l da afară de pe holurile instituției pe „studentul incomod”.

Cu asemenea „management universitar” și respectare a drepturilor și libertăților academice ne mirăm după de ce universitatea nu mai este nici măcar în top 1000 mondial…

Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător pentru mesaje și încurajări! Tot răul care s-a scurs în societatea noastră în ultimele decenii vine din universități, pentru că instituțiile academice nu mai au ideal și au capitulat în fața găștilor care promit beneficii financiare de moment, în schimbul cedării din drepturi și libertăți (cumpărarea tăcerii) și a amânării perpetue, sine die, a prosperității intelectuale și financiare pe termen lung.

Iar tot din universități trebuie să pornească și însănătoșirea morală!

Atașez aici textul contestației mele:

Metodologia de organizare a alegerilor pentru structurile și funcțiile de conducere academică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (denumită de acum înainte Metodologia) este un act administrativ cu caracter normativ emis de către UAIC, care trebuie să se supună normelor legale de rang superior în vigoare, în situația de față fiind vorba despre Legea Educației Naționale nr. 1/2011 (lege cu caracter organic) și Ordinul Ministrului Educației și Cercetării Științifice nr. 3751/29.04.2015 de aprobare a Metodologiei-cadru referitoare la procesul de stabilire și de alegere a structurilor de conducere și funcțiilor de conducere la nivelul instituțiilor din sistemul național de învățământ superior (publicat în MO, partea I, nr. 336/18.05.2015).

La art. 207 și 213 din Legea 1/2011 care reglementează care sunt structurile și funcțiile de conducere academică, precum și atribuțiile rectorului, nu există nicio limitare, iar la fel de bine nici în art. 12-14 și urm. din OMECȘ nr. 3751/2015.

Mai mult, art. 199 alin. (1) din Legea 1/2011 consacră faptul că „studenții sunt considerați parteneri ai instituțiilor de învățământ superior și membri egali ai comunității academice”.

Art. 8 alin. (2) din Metodologie prevede că „în structurile de conducere vor fi alese persoane cu prestigiu științific și didactic, cu autoritate morală și care au făcut dovada, în activitatea anterioară, de aptitudini manageriale sau de reprezentare, după caz”.

Condiția prestigiului științific și didactic nu este niciunde reglementată în lege, în vreo Hotărâre de Guvern sau în vreun ordin de ministru al Educației, iar sintagma prestigiu științific și didactic nu este definită în niciun fel și nici nu se oferă niște standarde minimale, ceea ce înseamnă că norma nu este clară și nici predictibilă.

În ceea ce privește al doilea motiv de respingere a candidaturii mele, bazat pe anexa III – formularul de depunere a candidaturii, aceasta poate cu greu fi considerată parte a actului administrativ cu caracter normativ, din moment ce nu exista în prevederile exprese ale actului (capitole, articole, paragrafe) o interdicție pentru toți subiecții de drept care nu sunt cadre didactice sau de cercetare ale UAIC. Formularul de depunere a candidaturii nu poate impune, prin sine însuși, norma că doar profesorii și cadrele de cercetare pot depune candidatura pentru funcția de rector.

Totodată, formularul intră în contradicție cu norma de la art. 8 alin. (2) din Metodologie, întrucât utilizarea sintagmei „prestigiu științific și didactic” este de natură restrictivă, în sensul că exclude dreptul cercetătorilor științifici de a candida la conducerea UAIC, deși formularul „le-ar acorda” acest drept.

În lipsa unei interdicții exprese a legii de limitare a dreptului studenților, doctoranzilor sau oricărei persoane de a candida, a fi aleși și a ocupa funcția de rector, și având în vedere caracterul ei general, se aplică principiul de drept ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus (unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie să distingem).

A se vedea situația practică, de la Universitatea Politehnica din București (UPB) și Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, unde rectorii nu sunt nici cadre didactice, nici cadre de cercetare.”, a scris pe facebook Silvian-Emanuel Man

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Planul Kalergi continuă în România! După Emil Constantinescu, și Iohannis primește premiul Kalergi

mar mart. 3 , 2020
După Emil Constantinescu, premiat și el cu același premiu (n.r. cel mai probabil pentru una dintre cele mai mari trădări din istoria României, adică tratatul odios cu Ucraina și abandonarea a cel puțin câteva sute de mii de etnici români la mila unui stat pornit chiar mai agresiv pe asimilarea […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro